Dôvera v japonskom spracovateľskom priemysle klesla druhý kvartál v rade

Japonské spracovateľské odvetvie ťažia obavy z pokračujúcej obchodnej vojny medzi USA a Čínou, index dôvery z dielne centrálnej banky krajiny klesol na 7 z marcových 12 bodov

Dôvera v japonskom spracovateľskom priemysle sa zhoršila druhý kvartál v rade. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala v pondelok japonská centrálna banka. Index dôvery zameraný na hlavných priemyselných výrobcov, klesol na 7 bodov z marcových 12 bodov. Spracovateľské odvetvie ťažia najmä obavy zo spomalenia regionálnej aj globálnej ekonomiky v dôsledku pokračujúceho obchodného sporu medzi USA a Čínou.

Americký prezident Donald Trump a čínska hlava štátu Si Ťin-pching sa počas víkendu dohodli na dočasnom prímerí v rámci obchodnej vojny, čím odvrátili jej eskaláciu. Dohoda zo summitu skupiny G20 v japonskej Osake predpokladá, že počas obnovených rozhovorov sa obe strany zdržia zavádzania nových ciel a iných reštriktívnych opatrení. Šéf Bieleho domu však potvrdil, že doterajšie americké clá na dovozy čínskych tovarov zostanú počas vyjednávaní v platnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy