Ceny ropy vo štvrtok ráno stúpli takmer o 3 %

Ceny ropy vo štvrtok vyskočili takmer o 3 %. Americká WTI sa obchoduje nad hranicou 55 USD (49,08 eura) za barel. Hlavným dôvodom je eskalácia napätia na Blízkom východe, keď sa objavila správa, že Irán zostrelil vojenský dron USA v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Hormuzským prielivom.
Napätie v regióne sa zvyšuje od minulotýždňového útoku na dva tankery v blízkosti Hormuzského prielivu. Obavy z konfrontácie medzi Iránom a USA vzrástli, keď Washington obvinil Teherán z útoku na tankery, čo Teherán popiera.
Ceny čierneho zlata takisto podporili signály rastu dopytu v USA, dohoda medzi Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšími producentskými štátmi na dátume stretnutia, na ktorom budú diskutovať o predĺžení obmedzenia ťažby, rovnako ako signály, že USA a Čína obnovujú rozhovory o riešení obchodných sporov, ktoré ohrozujú globálnu ekonomiku.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júlovým kontraktom sa o 9.05 SELČ predával po 55,37 USD. To bolo o 1,61 USD alebo 2,99 % viac než v stredu (19. 6.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. WTI v stredu stratila 14 centov alebo 0,3 % a uzavrela na úrovni 53,76 USD za barel.
Augustový kontrakt na severomorskú ropu Brent sa vo štvrtok ráno o 9.16 SELČ predával po 63,53 USD za barel, čo je o 1,71 USD alebo o 2,77 % viac v porovnaní s jeho stredajšou zatváracou cenou.
Ropné rezervy v USA v uplynulom týždni padli o 3,1 milióna barelov, ukázala stredajšia správa amerického ministerstva energetiky. Analytici počítali s poklesom len o 1,1 milióna barelov.

Súvisiace články

Aktuálne správy