EK formálne zamietla zlúčenie oceliarskych gigantov ThyssenKrupp a Tata

Európska komisia (EK) v utorok formálne zamietla navrhované zlúčenie nemeckého oceliarskeho giganta ThyssenKrupp a indickým konkurentom Tata Steel, zhruba mesiac po tom, čo oba koncerny od týchto plánov upustili.
Rozhodnutie Komisie, ktorá dozerá na hospodársku súťaž v Európskej únii (EÚ), má vplyv na celé odvetvie. Oceliarsky priemysel zamestnáva približne 360.000 ľudí v Európe. Obe spoločnosti už prehodnotili svoje plány po májových rokovaniach s Komisiou, ktoré nevyriešili jej obavy.
Komisia vo svojom vyhlásení v utorok uviedla, že európski zákazníci by po fúzii oboch gigantov čelili vyšším cenám a menšiemu výberu dodávateľov. Európski spotrebitelia by neboli schopní kompenzovať vplyv zlúčenia prostredníctvom lacnejších dovozov.
Obe spoločnosti nepredložili EK dostatočné nápravné opatrenia.
Eurokomisárka Margrethe Vestagerová v tlačovej správe poukázala na fakt, že oceľ je kľúčovou vstupnou surovinou pre mnohé firmy. Používa sa na výrobu celej škály produktov, od áut po konzervy na potraviny. „V týchto sektoroch a firmách pracujú milióny ľudí v Európe a sú závislé od konkurencieschopných cien ocele“.
Na fúzii sa oba koncerny dohodli v júni minulého roka po zdĺhavých rokovaniach. V snahe získať súhlas EÚ ponúkli rozdelenie ThyssenKrupp na dve nezávislé spoločnosti po fúzii.

Súvisiace články

Aktuálne správy