Britská ekonomika sa v apríli medzimesačne zmenšila o 0,4 %

Aprílová britská výroba áut sa prepadla o 24 %, keďže firmy mali skôr letné odstávky, aby sa vyhli narušeniu výroby v súvislosti s brexitom plánovaným na 31. marec.

Štart britskej ekonomiky v druhom štvrťroku bol slabý. V apríli sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zmenšila o 0,4 percenta, keďže krajina pociťovala vplyv príprav na odchod z Európskej únie. Hlavnou brzdou hospodárskeho rastu podľa britského štatistického úradu bol pokles produkcie spracovateľského priemyslu. Výroba áut sa prepadla o 24 percent, pretože automobilky skôr zrealizovali letné odstávky, aby sa vyhli prípadným narušeniam výroby v súvislosti s brexitom, ktorý bol naplánovaný na 31. marec. Odchod krajiny z EÚ sa ale odložil na 31. október.

Britské ministerstvo zahraničného obchodu však v pondelok informovalo, že dosiahlo predbežnú dohodu o voľnom obchode s Južnou Kóreou, aby sa zabezpečilo pokračovanie voľného obchodu medzi oboma krajinami po brexite. Rezort zahraničného obchodu uviedol, že približne 99 percent britského exportu na juhokórejský trh bolo vlani bez ciel.

Súvisiace články

Aktuálne správy