Kazašské železnice KTZ pozastavili pre ruský zákaz vývoz uhlia a LPG na Ukrajinu

Kazašská štátna železničná spoločnosť KTZ pozastavila dodávku uhlia a skvapalneného ropného plynu (LPG) na Ukrajinu po tom, ako Rusko, ktoré je tranzitnou krajinou, vývoz týchto produktov zo svojho územia zakázalo. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na príslušné dokumenty.
Rusko už v polovici apríla oznámilo, že od 1. júna nebude povolený vývoz ruskej ropy, ropných produktov a uhlia na Ukrajinu bez špeciálneho povolenia. Koncom minulého týždňa kazašská KTZ svojim zákazníkom poslala list, v ktorom ich informovala o tom, že tento zákaz sa týka aj dodávok z Kazachstanu, ktoré prechádzajú cez ruské územie.
Zákaz sa týka kazašských producentov ropy a plynu vrátane spoločnosti Tengizchevroil kontrolovanej americkými koncernami Chevron a ExxonMobil, ruským Lukoilom a kazašskou firmou KazMunayGas. Tengizchevroil je najväčším kazašským dodávateľom LPG na Ukrajinu.
Kazašský LPG sa vlani podieľal na celkovom objeme dovozu tejto suroviny na Ukrajinu 18,8 %. To predstavovalo výrazný rast oproti roku 2017, keď dovoz LPG z Kazachstanu dosiahol 4,8 % z celkového objemu importu. Okrem toho v minulom roku dodal Kazachstan Ukrajine aj približne 455.000 ton uhlia.

Súvisiace články

Aktuálne správy