EIB poskytne firme Northvolt pôžičku 350 miliónov eur na výrobu batérií

Európska investičná banka (EIB) poskytla zásadnú záruku, že pomôže s financovaním prvej európskej 'gigafabriky' pre výrobu lítium-iónových akumulátorov v Európe.

Európska investičná banka (EIB) poskytla zásadnú záruku, že pomôže s financovaním prvej európskej ‚gigafabriky‘ pre výrobu lítium-iónových akumulátorov v Európe. Ide o firmu Northvolt Ett zo Švédska, ktorá sa zapája do projektu Európskej aliancie pre batérie. Tento projekt má v rámci exekutívy EÚ na starosti podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.
Európska komisia v správe pre médiá uviedla, že po uzavretí zmluvy o pôžičke sa financovanie ‚gigafabriky‘ uskutoční cez Európsky fond pre strategické investície (EFSI), ktorý je hlavným pilierom takzvaného Junckerovho investičného plánu. Predpokladá sa, že finančný záväzok EIB pre Northvolt Ett bude predstavovať 350 miliónov eur.
Batérie od spoločnosti Northvolt Ett sú určené na použitie v automobilovom priemysle, na uskladňovanie elektrickej energie a v priemyselných aplikáciách.
Šefčovič v tejto súvislosti pripomenul, že EIB a eurokomisia sú strategickými partnermi v rámci projektu Európskej aliancie pre batérie.
„Vítam významnú podporu, ktorú EIB navrhla gigafabrike Northvolt a vnímam ju ako odrazový mostík pre budovanie konkurencieschopného, udržateľného a inovatívneho hodnotového reťazca, pričom články batérií budú vo veľkom rozsahu vyrábané tu, v Európe,“ uviedol Šefčovič. Spresnil, že EIB aj EK úzko spolupracujú s priemyslom a s kľúčovými členskými štátmi EÚ, aby sa Európa mohla stať celosvetovým lídrom v tomto rýchlo sa rozvíjajúcom sektore.
Prvá európska ‚gigafabrika‘ na výrobu batérií by mala vzniknúť v meste Skelleftea v severnom Švédsku, v baníckom regióne, kde sa nachádza dostatok surovín a ktorý má dlhú históriu priemyselnej výroby a recyklácie.
Predstavitelia Northvolt Ett uviedli, že továreň bude slúžiť ako miesto primárnej výroby, kde sa pripravia základné materiály, vyrobia články batérií a zabezpečí aj ich recyklácia. Prvá časť továrne má byť dokončená v roku 2020. Northvolt Ett chce po dokončení ‚gigafabriky‘ vyrábať batérie s kapacitou 32 Gwh.

Súvisiace články

Aktuálne správy