Americká porota v Kalifornii rozhodla o pokute pre koncern Bayer

Rozhodnutie poroty amerického súdu, ktorá sa dohodla na miliardovej pokute pre nemecký koncern Bayer, priviedlo firmu z Leverkusenu do nebezpečnej situácie. Konštatovalo to nemecké ochranné spoločenstvo držiteľov cenných papierov (DSW). „Osud Bayeru je teraz v rukách amerického sudcu, ktorý následne preskúma výšku postihu,“ uviedol pre nemeckú tlačovú agentúru DPA konateľ DSW Marc Tüngler. Dodal, že je to „hrozné“.
V procese o spôsobení rakoviny prípravkom Roundup porota v kalifornskom Oaklande rozhodla v pondelok (13. 5.) o postihu v sume viac ako 2 miliardy USD (1,77 miliardy eur) v prospech manželského páru dôchodcov. Porota sa dohodla, že prípravok proti ničeniu buriny u manželov vyvolal rakovinu.
Vedenie nemeckého koncernu sa rozhodlo proti rozhodnutiu poroty odvolať.
Tüngler zdôraznil, že rozsudok tiež ukazuje, že pri prevzatí amerického Monsanta Bayerom došlo k podceneniu rizika ohrozenia svojej reputácie. Koncern v Leverkusene vychádzal z toho, že americká firma, ktorá sa intenzívne zaoberá génovými manipuláciami, má problémy s povesťou len v Nemecku. Odkedy už nie je Monsanto americkým, v Spojených štátoch sa zmenil vzťah k nemu.
Aj keď Bayer zrejme nakoniec bude platiť podstatne menšiu sumu, než priznala porota dôchodcom, nemeckej firme to veľmi nepomôže.

Súvisiace články

Aktuálne správy