Indikátor ekonomického zdravia európskych krajín

, politico Foto: SITA/AP

Európa je v porovnaní s ďalšími významnými časťami svetovej ekonomiky najslabším článkom. Vyplýva to z analýzy hlavného ekonóma Berenberg Bank Holgera Schmiedinga

Schmieding sa zameral na celkový stav európskej ekonomiky, server Politico v tejto súvislosti prezentuje graf s fundamentálnym indikátorom ekonomického zdravia jednotlivých európskych krajín. Nad priemernou hodnotou EÚ sa nachádza len 12 krajín, najlepšie je na tom podľa indikátora Holandsko s Nemeckom. Naopak najhoršia je situácia v Grécku a Taliansku.

Analýza obsahuje aj indikátor pokročilosti ekonomických reforiem. Kým v prvom grafe je Slovenská republika v strede, v tomto prípade je už značne pod priemerom EÚ. Najlepšie je na tom Írsko a Malta, na druhom konci spektra nájdeme Luxembursko so Švédskom.

Niektoré členské krajiny trpia politickou paralýzou, čelia negatívnemu fiškálnemu a demografickému vývoju a iné zase zaostávajú na poli moderných technológií. Najhoršie sú na tom krajiny ako Rumunsko, ktorým sa nedarí, a nevykazujú známky nadšenia pre významné reformy.

Schmieding sa domnieva, že zvýšené vládne výdavky môžu byť použité aj na zlepšenie štrukturálnych problémov európskeho hospodárstva a tiež ako proticyklický nástroj počas súčasného útlmu. Dodáva, že zamestnanosť a reálne mzdy sa síce vyvíjajú správnym smerom, ale trvá určitý čas, než sa začnú prejavovať aj v náladách spoločnosti.

Nemecko sa podľa vyššie uvedených grafov pohybuje na špici rebríčka ekonomického zdravia, ale reformného elánu veľa nemá. Pritom v tejto krajine podľa ekonóma existuje veľký priestor pre investície, zatiaľ čo "podiel neproduktívnych vládnych výdavkov sa nachádza vysoko".

Na druhej strane sú ale v Európe krajiny, ktoré "využívajú fiškálny priestor, ktorý ale v skutočnosti nemajú". Príkladom je podľa ekonóma Francúzsko a Taliansko.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy