V Bruseli zasadá tretie ministerské stretnutie Európskej aliancie pre batérie

V utorok sa v Bruseli na pôde Európskej komisie (EK) koná v poradí už 3. ministerské stretnutie Európskej aliancie pre batérie. Organizátorom podujatia je podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.
Slovenský eurokomisár ešte pred začatím akcie upozornil, že cieľom ministerských rokovaní je spojiť podporu zo strany eurokomisie a Európskej investičnej banky (EIB) so snahami prizvaných členských štátov pri realizácii cezhraničných výrobných projektov v rámci hodnotového reťazca batérií.
Diskusné témy sú zamerané na strategické otázky ako je udržateľná výroba a spracovanie surovín, využívanie dostupných finančných nástrojov, poskytovanie štátnej pomoci, dôležité projekty spoločného záujmu, spájanie projektov a investorských záujmov prostredníctvom investičnej platformy a podnietenie k novému prístupu k priemyselnej politike.
Šefčovič sa netají ambíciou, aby sa európski výrobcovia v tejto oblasti stali lídrami v celosvetovom meradle.
„Batérie sú kľúčovým strategickým sektorom pre budúcnosť mobility a dekarbonizácie nášho hospodárstva. Som presvedčený, že Európska aliancia pre batérie môže slúžiť ako skúšobná stanica pre našu budúcu priemyselnú politiku,“ uviedol Šefčovič pred podujatím, ktorému predsedá.
Na stretnutí v Bruseli sa zúčastňujú zástupcovia Belgicka, Francúzska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Slovenska, Španielska, Švédska, Talianska a Európskej investičnej banky. Slovensko na podujatí zastupuje štátny tajomník ministerstva hospodárstva Vojtech Ferencz.

Súvisiace články

Aktuálne správy