Trump žaluje Deutsche Bank a Capital One, nechce aby prehovorili o jeho finančných aktivitách

, CNBC Foto: SITA/AP

Americký prezident Donald Trump, tri z jeho detí, ako aj organizácia Trump, zažalovali Deutsche Bank a Capital One v snahe zablokovať bankám možnosť odpovedať na otázky ohľadom jeho finančných pôžičiek. Deutsche Bank údajne požičala Trumpovi viac ako 2 miliardy dolárov predtým, ako sa stal prezidentom.

Snemovňa reprezentantov Spojených štátov začiatkom tohto mesiaca vydala predvolanie pre Deutsche Bank. Nemecký veriteľ už  v januári povedal, že dostal otázky od demokraticky kontrolovaných výborov o jeho prepojeniach na Trumpa. V sťažnosti podanej v pondelok prezidentský tím argumentoval, že jeho politickí oponenti, ktorí vedú výbor pre spravodajstvo a finančné služby, chcú len zverejnenie informácií, z ktorých by vytĺkli politický kapitál.

„V tomto prípade ide o predvolania Kongresu, ktoré nemajú žiadny legitímny účel. Predvolania boli vydané s cieľom obťažovať prezidenta Donalda J. Trumpa, prehrabávať sa v každom aspekte jeho osobných financií, jeho firiem a súkromných informácií prezidenta a jeho rodiny, ako sa prehrabávať v materiáloch, ktoré by ho mohli použiť na to, aby spôsobili politické škody. Neexistujú žiadne dôvody na vytvorenie iného účelu ako politického,“ uvádza sa v sťažnosti.

V podaní sa uvádza, že tieto dve banky „poskytli Trumpovi dlhodobo služby v oblasti obchodného a osobného bankovníctva“ a predvolania, ktoré sa snažia o úplné získanie finančných záznamov, sú príkladom „pozoruhodnej nadpráce“. Trumpovi právnici v sťažnosti uviedli, že demokrati proti nemu „vyhlásili totálnu politickú vojnu“.

Trumpov tím vo svojom podaní uviedol, že žiada, aby súd vyhlásil, že predvolania sú „neplatné a nevymáhateľné“ a nech vydávajú „trvalý príkaz na zrušenie predvolania“. Okrem toho sťažnosť požaduje „trvalý príkaz zakazujúci Deutsche Bank a Capital One z prezradenia, odhalenia, doručenia alebo vytvorenia požadovaných informácií, ktoré by boli v súlade s predvolaním.“

Deutsche Bank údajne požičala Trumpovi viac ako 2 miliardy dolárov predtým, ako sa stal prezidentom napriek viacerým varovným signálom okolo jeho firiem, informoval New York Times v marci. „Sme odhodlaní poskytnúť vhodné informácie všetkým autorizovaným vyšetrovaniam a budeme sa riadiť súdnym príkazom týkajúcim sa takýchto vyšetrovaní,“ vyhlásil hovorca Deutsche Bank v reakcii na najnovší vývoj pre televíziu CNBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy