Ceny ropy mierne klesli, WTI sa obchoduje pod 65 USD za barel

Ceny ropy v piatok ráno mierne klesli. Americká WTI sa obchoduje pod hranicou 65 USD (58,44 eura) za barel (159 litrov). Dôvodom sú očakávania, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) čoskoro zvýši produkciu, aby vykompenzovala výpadky exportu z Iránu v dôsledku pritvrdenia sankcií voči krajine zo strany USA.
Ceny čierneho zlata však zrejme zaznamenajú ďalší týždňový nárast. Medzi faktory podporujúce rast cien patria prerušenia dodávok a geopolitické obavy.
Barel americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa o 9.40 h SELČ predával po 64,89 USD. To bolo o 32 centov alebo 0,49 % menej než vo štvrtok (25. 4.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt vo štvrtok stratil 68 centov a uzavrel na 65,21 USD za barel.
Júnový kontrakt na severomorskú ropu Brent v piatok ráno zlacnel o 13 centov alebo 0,17 % na 74,22 USD za barel. Vo štvrtok sa cena Brentu dočasne dostala nad 75 USD za barel prvýkrát v tomto roku. Dôvodom bola správa, že Nemecko, Poľsko a Slovensko zastavili import ropy z Ruska cez ropovod Družba pre nízku kvalitu dodávok.
Cena WTI zrejme zaznamená ôsmy týždenný nárast po sebe, čo by bola najdlhšia takáto séria od 1. polroka 2015. Brent zrejme zaznamená piate týždenné zvýšenie, čo bude najdlhšia séria od apríla 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy