Nechal sa nahovoriť: Na Bitcoinoch prerobil viac 130 miliónov dolárov

, ČTK Foto: SITA/AP

Zakladateľ a generálny riaditeľ japonskej SoftBank, Masajoši Son, prerobil na investíciách do kryptomeny viac ako 130 miliónov dolárov. Pre miliardára je uvedená strata zanedbateľná, čisté imanie druhého najbohatšieho Japoncov sa odhaduje na 21 miliárd dolárov, uviedol denník Financial Times.

Son patrí k celému radu investorov, ktorých zasiahol niekoľkomesačný prudký prepad kurzu Bitcoinu. Ten nasledoval po rýchlom výstupe na rekord. Son do Bitcoinov investoval v decembri 2017, kedy cena kryptomeny presahovala 19 000 dolárov. V tom čase SoftBank kúpila za 3,3 miliardy dolárov newyorskú investičné firmu Fortress Investment. Jej šéfom bol pre Bitcoin zapálený Peter Briger, čo vedie k špekuláciám, že práve on túto investíciu Sonovi odporučil. Šéf SoftBank svoje Bitcoiny predával začiatkom roku 2018, kedy sa kurz prepadal.

Na rozdiel od osobnej straty Masajošiho Sona, jeho firma SoftBank, ktorá sa venuje investíciám prevažne do technologických firiem, na Bitcoine zarobila. Fortress Investment pod vedením Petra Brigera investovala do Bitcoinov v roku 2013, kedy kryptomena bola len okrajovou technológiou. V čase dokončenia akvizície mali zdedené a tiež predané Bitcoiny hodnotu okolo 200 miliónov dolárov.

Hodnota Bitcoinu sa vyšplhala na najvyššiu úroveň za ostatných šesť mesiacov, dnes sa Bitcoin predáva zhruba za 5600 dolárov. Analytici a obchodníci podľa agentúry Reuters ale nevedia o žiadnych nových správach, ktoré by rast opodstatňovali, pripisujú ho bližšie nešpecifikovaným technickým faktorom.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná kybernetická mena sveta. V roku 2017 sa vďaka prudkému rastu dostala do centra pozornosti médií. Koncom roku 2017 jeho hodnota vystúpila až do blízkosti 20 000 dolárov. V súčasnosti sa hodnota stále nachádza hlboko pod touto úrovňou, hoci počas apríla stúpla o viac ako tretinu. Za týmto nárastom stojí najmä zhruba 20-percentné posilnenie zo začiatku mesiaca, napísala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy