Slabý kvartál: Príjmy európskych bánk vyvolávajú u investorov obavy

, CNBC Foto: getty images

Výnosy bánk sú ohrozené v dôsledku vonkajších rizík, ako sú nízky ekonomický rast, neistota v obchodovania s USA a Čínou, Brexit a obrat v politike centrálnych bánk smerom k väčšiemu uvoľňovaniu. K tomu treba ešte pripočítať roky slabých ziskov a rozsiahle pokuty.

Začína výsledková sezóna pre veľké európske banky za prvý štvrťrok. Prvé čísla prídu od budúceho týždňa ale niektorí investori sa obávajú, že zlé správy by mohli viesť k ďalšej volatilite na akciových trhoch. Európske banky trpia rokmi slabých ziskov, rozsiahlymi pokutami, ultra nízkou menovou politikou a neistotou okolo Brexitu. Na druhej strane americké banky, najmä tie veľké ako J.P. Morgan a Citi, majú veľmi silné maloobchodné operácie, ktoré udržali tieto banky odolné voči ekonomickým šokom. Zisk v bankách v USA bol v prvom štvrťroku tohto roka zmiešaný. Karty ešte môžu zamiešať ich európski partneri.

V CNBC sa pozreli na veľké európske banky, ktoré majú v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov zverejuniť kavrtálne výsledky.

Credit Suisse
Credit Suisse má podať správu v stredu 24. apríla. Očakáva sa, že bude podľa údajov spoločnosti Refinitiv vykazovať čistý zisk za prvý štvrťrok vo výške 793,7 milióna švajčiarskych frankov v porovnaní so 694 miliónmi vykázaných v prvom štvrťroku 2018. V minulom roku sa švajčiarsky veriteľ po prvýkrát od roku 2014 vrátil k zisku. Banka vykázala za rok 2018 čistý zisk vo výške 2,1 mld. švajčiarskych frankov (2,08 mld. USD) v porovnaní s stratou 983 mil. Generálny riaditeľ banky Tidjane Thiam zvolil stratégiu zlepšením súvahy, znížením bonusov a znížením počtu zamestnancov. Vo februári Thiam poukázal aj na množstvo vonkajších neistôt, medzi inými obchodné rokovania s USA a Brexit. Akcie banky však v priebehu 12-mesačného obdobia stále klesajú o takmer 20 % a približne o 40 % od momentu, kedy Thiam v roku 2015 prevzal funkciu generálneho riaditeľa.

UBS
UBS má oznámiť svoj zisk za prvý štvrťrok vo štvrtok 25. apríla. Podľa Refinitiv by mala UBS vykázať čistý zisk za prvý štvrťrok vo výške 856 miliónov švajčiarskych frankov v porovnaní s 1,5 miliardami švajčiarskych frankov vykázanými v prvom štvrťroku 2018. Šéf UBS Sergio Ermotti minulý mesiac povedal pre CNBC, že napriek rally na svetových akciových trhoch boli tržby v prvom štvrťroku 2019 jedným z najhorších za ostatné roky. Ermotti uviedlo, že výnosy z investičného bankovníctva klesli o približne tretinu v porovnaní s prvým euforickým štvrťrokom, ktorý odštartoval rok 2018. Banka tiež nedávno oznámila, že od roku 2019 znížila náklady o ďalších 300 miliónov USD po tom, čo očakávala pokles výnosov z investičného bankovníctva. Akcie UBS klesli o viac ako 23 percent počas 12-mesačného obdobia.

Barclays
Britská banka Barclays má oznámiť svoje údaje za prvý štvrťrok vo štvrtok 25. apríla. Očakáva sa, že podľa údajov Refinitiv bude Barclays vykazovať čistý zisk za prvý štvrťrok vo výške 875,6 milióna libier v porovnaní s vysokými stratami vo výške 764 miliónov libier vykázanými v prvom štvrťroku 2018. Začiatkom tohto roka banka informovala o čistom zisku za rok 2018 vo výške 1,4 mld. GBP (1,82 mld. USD), čím sa jej podarilo po stratách v roku 2017 vrátil späť do čiernych čísel. Banka tiež vyčlenila v roku 2018 rezervu vo výške 150 miliónov GBP. Banka však zostáva pod tlakom svojich akcionárov, vo februári napríklad americký hedžový fond Tiger Global Management zrušil celý svoj podiel v Barclays. Newyorský hedžový fond bol jedným z top 10 investorov v Barclays a držal podiel 2,5 percenta. Čísla Barclays za prvý štvrťrok prichádzajú v čase, keď banka čelí tlaku zo strany aktivistického investora Edwarda Bramsona, ktorý cez Sherborne Investors vlastní 5,5 percentný podiel v banke. Podľa agentúry Reuters Bramson chce, aby Barclays znížila objem prostriedkov vyčlenených na svoje investičné zámery. Akcie Barclays počas 12-mesačného obdobia prišli o viac ako 21 %.

Deutsche Bank
Nemecký veriteľ oznámi zisk za prvý štvrťrok v piatok 26. apríla. Očakáva sa, že podľa údajov spoločnosti Refinitiv vykáže čistý zisk za prvý štvrťrok vo výške 130,5 milióna eur v porovnaní so 120 miliónmi eur vykázanými v prvom štvrťroku 2018. Deutsche Bank sa v správach pravidelne objavuje kvôli špekuláciám o potenciálnej fúzii s Commerzbank. Fúzia je silne podporovaná nemeckou vládou v snahe vytvoriť silného národného hráča. Spoločná firma by mohla mať súvahu vo výške takmer 2 bilióny eur. V uplynulých rokoch sa s Deutsche Bank spájali negatívne správy. Od urovnania s americkým ministerstvom spravodlivosti, až po zmeny v riadení, slabé výnosy, neustálu reštrukturalizáciu a prudký pokles cien akcií. V minulom roku banka vykázala svoj prvý čistý ročný zisk od roku 2014. Akcie Deutsche Bank a Commerzbank klesli v priebehu 12 mesiacov o viac ako 35 percent.

RBS
Britská banka RBS má svoje čísla za prvý štvrťrok zverejniť v  piatok 26. Refinitiv nepriniesol svoj odhad pre čistý zisk za prvý štvrťrok roku 2019. V prvom štvrťroku 2018 však banka vykázala čistý zisk vo výške 792 miliónov libier. Banka v priebehu štvrtého štvrťroka mierne prekonala očakávania celoročného zisku. Je však v centre pozornosti ministerstva spravodlivosti (DOJ) v súvislosti s predajom toxických hypoték v USA v období pred finančnou krízou v roku 2008. Zdĺhavý proces dohody zabránil banke vyplácať dividendy svojim akcionárom. V lete minulého roka banka navrhla svoju prvú dividendu za 10 rokov. RBS naďalej varuje pred pokračujúcou ekonomickou a politickou neistotou a vysoko konkurenčným hypotekárnym trhom, spolu s neistotou v súvislosti s odchodom Británie z únie. V treťom štvrťroku 2018 banka uviedla, že vyčlenila rezervu vo výške 100 miliónov libier na riešenie hospodárskych neistôt, a to aj v dôsledku dopadu Brexitu. Akcie RBS počas 12-mesačného obdobia stratili takmer jedno percento.

BNP Paribas
Francúzsky veriteľ zverejní výsledky za prvý štvrťrok vo štvrtok 2. mája. Očakáva sa, že BNP Paribas bude podľa údajov Refinitiv vykazovať čistý zisk za prvý štvrťrok vo výške 1,8 miliardy eur v porovnaní s 1,5 miliardami eur vykázanými v prvom štvrťroku 2018. Banka vo svojich výsledkoch za štvrtý štvrťrok v roku 2018 znížila svoje ciele na rok 2020. Ako uviedla, ekonomické prostredie v Európe podporuje rast úverovania aj napriek nízkym sadzbám. Znížila však svoje ciele v oblasti ziskovosti a rastu príjmov do roku 2020 v dôsledku výpredaja na trhu vo štvrtom štvrťroku 2018. Francúzska banka dúfa, že v rokoch 2016 až 2020 dosiahne rast tržieb  1,5 percenta ročne, čo je zníženie oproti predchádzajúcemu cieľu 2,5 percenta. Akcie BNP Paribas počas 12-mesačného obdobia klesli o viac ako 23 %.

Societe Generale
Ďalší francúzsky veriteľ má oznámiť svoje údaje za prvý štvrťrok v piatok 3. mája. Odhad pre čistý zisk za rok 2019 Refinitiv nezverejnil. V prvom štvrťroku 2018 však banka vykázala čistý zisk vo výške 850 miliónov eur. SocGen, tretia najväčšia banka vo Francúzsku, oznámila začiatkom tohto mesiaca plán na zníženie počtu pracovných miest o1 600, najmä v oblasti korporátneho a investičného bankovníctva, v snahe dosiahnuť ziskovosť po minuloročnom slabom výkone. Veriteľ oznámil, že začiatkom februára zníži náklady na svoje podnikové a investičné bankovníctvo o 500 miliónov eur po tom, čo sa pod výsledky štvrtého štvrťroka podpísal prudký pokles trhu, čo banku prinútilo znížiť ziskovosť aj cieľ rastu príjmov. Akcie SocGen sú v priebehu 12-mesačného obdobia slabšie o viac ako 36 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy