Čínske hospodárstvo v prvom kvartáli posilnilo o 6,4 %

Čínska ekonomika v prvom kvartáli rástla stabilným tempom napriek colnej vojne s USA, keďže snaha Pekingu zastaviť spomaľovanie hospodárstva začala účinkovať. Druhá najväčšia ekonomika na svete počas januára až marca medziročne posilnila o 6,4 percenta. Informovala o tom v stredu čínska vláda. „To potvrdzuje, že ekonomický rast Číny sa odráža od dna a tento vývoj pravdepodobne bude pokračovať,“ uviedol Tai Hui zo spoločnosti JP Morgan Asset Management.

Predpokladá sa, že oživenie ekonomického rastu Číny by mohlo podporiť oslabujúcu globálnu hospodársku aktivitu. Čína je najväčším exportným trhom pre jej ázijských susedov a popredným trhom automobilov, mobilných telefónov a iných spotrebných tovarov, potravín a priemyselných technológií.

Výdavky čínskych spotrebiteľov, aktivita priemyslu a investície sa v marci medzimesačne zrýchlili, uviedol čínsky štatistický úrad. Ekonomika prejavila „silnejúce pozitívne faktory“, konštatuje sa vo vyhlásení štatistického úradu. Rast objemu úverov v Číne sa v marci tiež zrýchlil, čo naznačuje, že firmy zvyšujú investície a produkciu. Aj export krajiny sa minulý mesiac zotavil a medziročne stúpol o 14,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy