Slováci sa pri akciách neboja experimentovať

, saxo Foto: getty images

Slovenskí akcioví investori radi experimentujú. Medzi ich najobľúbenejšie akciové tituly patrí napríklad na Slovensku málo známa čínska sociálna sieť Weibo, alebo nemecký poskytovateľ platobných služieb Wirecard, ktorý sa v minulom roku stal súčasťou nemeckého prestížneho indeu DAX30. Naopak Česi sú viac konzervatívni. Investujú do osvedčených titulov. Údaje o najobchodovanejších akciách zverejnila Saxo Bank.

Najobchodovanejšími akciami slovenských investorov sú okrem vyššie spomenutých spoločností Weibo a Wirecard aj e-commerce platforma Shopify, ktorú dopĺňajú obľúbené tituly Tesla a Netlifx. Orientácia na najvyspelejšie trhy na čele s Amerikou nie je u slovenských investorov prekvapením. Slovenskí investori patria svojím profilom medzi najnáročnejších, so zameraním predovšetkým na technologické tituly.

Naopak naši českí susedia najviac veria viac tradičným akciám ako Microsoft, Alibaba, NVIDIA, Cisco Systems a Siemens. Podobne ako Česi sú konzervatívni aj investori v Poľsku. Ich top akciovými titulmi sú: NVIDIA, Amazon, Facebook, Alibaba a Netflix.

Oživenie späť na rekordné úrovne
Záver predchádzajúceho roka bol deštruktívny nielen pre cenu akcií, ale výrazne ohrozil aj odhad ziskov všetkých svetových akciových indexov. Vďaka historickému obratu Fedu v jeho monetárnej politike a lepším číslam z Ázie sa však trhy dokázali z tejto katastrofy zotaviť.

Americké akcie sa takmer vrátili na minuloročná maximá. Index S&P 500 sa nachádza len o dva percentuálne body nižšie, ako tomu bolo počas septembrových historických maxím. Hlavnými motormi rastu sú monetárna politika, optimizmus z možnej obchodnej dohody medzi Spojenými štátmi a Čínou a zlepšujúce sa makroekonomické údaje z Ázie.

Globálne najviac obchodované akcie v Saxo Bank sú tieto:

1. Facebook Inc. (medziročné nárast o 34 %)
Facebook je stále veľmi obľúbená spoločnosť u bežných ľudí, ale aj medzi investormi. Spoločnosť má po celom svete zhruba 2,3 miliardy užívateľov. Sociálna sieť naďalej vykazuje stabilný rast a jej akcie sú naďalej najobchodovanejšie.

2. NVIDIA Corp. (nárast o 43 %)
Akcie NVIDIA sa v posledných rokoch obchodujú veľmi aktívne vďaka rozšíreniu svojho portfólia o e-hry, kryptomeny, dátové centrá. NVIDIA dokonca začala vyrábať grafické procesory (GPU) pre automobilový priemysel, ktoré predstavujú stredobod masívnych investícií do automatizácie a strojového učenia. Vďaka tomu je NVIDIA v súčasnosti zrejme najzaujímavejšou spoločnosťou v tomto odvetví.

3. Tesla Inc. (pokles o 17,5 %)
Každý má na Teslu svoj názor, rovnako aj investori sú rozdelení v otázke budúcnosti spoločnosti, pretože cena akcií je nestabilná. Tesla je pre investorov najväčšou jednostranne zameranou spoločnosťou do elektromobilov a už len preto sa jej akcie obchodujú naďalej vo veľkom.

4. Alibaba Group Holding Ltd (nárast o 35,5 %)
Po dlhé roky predstavovali akcie Alibaba jedny z najobchodovanejších akcií, pretože vďaka jej akciám sa investori dostanú na čínsky spotrebiteľský trh a teda získajú prístup aj k čínskej digitalizácii. Okrem toho Alibaba ponúka vysokú miery rastu, ktorá je od finančnej krízy takmer nevídaná.

5. Netflix Inc. (nárast o 35,5 %)
Počet užívateľov Netflix sa vo štvrtom kvartáli zvýšil na takmer 150 miliónov. Spoločnosť sa preto stáva dominantnou a dobre známou značkou pre mnohých spotrebiteľov, ktorí hľadajú toho správneho poskytovateľa v mori televíznej zábavy. To samozrejme zvyšuje povedomie a obchodnú aktivitu akcií. Výhodou je aj skutočnosť, že Netflix vykazuje dlhodobý rast.

Najobchodovanejšie akcie podľa regiónov:
Slovensko

  1. Shopify Inc.
  2. Weibo Corp.
  3. Wirecard AG
  4. Tesla Inc.
  5. Netflix Inc.

Česká republika

  1. Microsoft Corp.
  2. Alibaba Group Holding Ltd
  3. NVIDIA Corp.
  4. Cisco Systems Inc.
  5. Siemens AG

Krajiny strednej a východnej Európy (CEE)

  1. NVIDIA Corp.                                       
  2. Alibaba Group Holding Ltd                
  3. Tesla Inc.                                              
  4. Boeing Co.                                            
  5. Microsoft Corp.                                   

 

Autorom je Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

Súvisiace články

Aktuálne správy