Prognózy ECB sú príliš optimistické, tvrdia niektorí členovia Rady guvernérov

Podľa niektorých predstaviteľov Európskej centrálnej banky (ECB) sú ekonomické predpovede ECB príliš optimistické. Poukazujú na to, že problémy čínskej ekonomiky, ako aj napätie vo svetovom obchode pretrvávajú naďalej a so zlepšením v najbližšom období nepočítajú.
Ako uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na štyri zdroje oboznámené s informáciami, niektorí členovia Rady guvernérov vyjadrili na minulotýždňovom zasadnutí ECB pochybnosti o predpokladanom oživení ekonomiky v 2. polroku a zopár z nich dokonca zapochybovalo o presnosti prognostických modelov ECB. Poukázali pritom na dlhú históriu revízií smerom nadol zo strany banky.
ECB tvrdí, že viaceré faktory, ktoré brzdia ekonomický rast, sú len dočasné, takže ekonomika by sa v 2. polroku mala začať zotavovať. V tomto duchu sa cez víkend vyjadril aj prezident ECB Mario Draghi.
Časť z členov Rady guvernérov si ale taká istá nie je. Tvrdia, že prekážky pre ekonomický rast zďaleka nie sú dočasné, takže sa s výrazným oživením ekonomiky počítať nedá, dodali zdroje.
Aj keď napríklad dôsledky zavedenia nových emisných testov v Európskej únii je možné považovať za jednorazový faktor, iné budú mať dlhšie trvanie. K nim pesimistickí členovia Rady guvernérov zaradili postupné zmeny v chovaní zákazníkov, odklon od naftových áut, či slabší dopyt na čínskom trhu. Aj miernejší rast svetového obchodu bude podľa nich dlhodobejšia záležitosť a zdá sa, že aj obchodné vojny začínajú byť skôr normou než výnimkou.
Podľa niektorých z členov Rady guvernérov by sa dokonca mala prehodnotiť súčasná metodológia ECB pri stanovovaní prognóz, nakoľko odhady banky sú permanentne prehnane optimistické a prakticky každý kvartál je odhad vývoja ekonomiky revidovaný smerom nadol, uviedli zdroje. ECB najnovšie očakáva, že ekonomika eurozóny dosiahne v roku 2019 rast na úrovni 1,1 %. Pred tromi mesiacmi banka ešte odhadovala, že ekonomika vzrastie o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy