Čínske aerolínie China Eastern požadujú od Boeingu kompenzácie za 737 MAX

China Eastern Airlines, jedna z troch veľkých štátnych leteckých spoločností, požaduje od amerického výrobcu lietadiel Boeing kompenzácie. Dôvodom sú problémy spôsobené uzemnením lietadiel typu 737 MAX po dvoch tragických haváriách, pri ktorých zahynulo takmer 350 ľudí.
Čínske médiá citovali predstaviteľov China Eastern Airlines, že „spoločnosť zaslala Boeingu žiadosť o kompenzácie“. Správa neuvádza žiadne finančné podrobnosti, informovala len, že dôsledky pre China Eastern nie sú zatiaľ mimoriadne, pretože k uzemneniu strojov došlo mimo kľúčovej sezóny.
Čínska firma má vo svojej flotile 14 boeingov 737 MAX, pričom niektoré prevádzkuje jej divízia Shanghai Airlines. Po stiahnutí lietadiel z oblohy využíva ako náhradu airbusy A320 a iné modely, uviedli čínske médiá. V tomto roku by však mala kúpiť od Boeingu 60 lietadiel, z nich 11 sú práve stroje 737 MAX.
Celkovo zhruba 10 čínskych spoločností plánuje nákup lietadiel 737 MAX od americkej firmy. Potom, ako čínska vláda v reakcii na havárie rovnakého typu stroja v rozmedzí piatich mesiacov zakázala používanie týchto lietadiel, je možné, že rozhodnutie China Eastern Airlines budú nasledovať aj ďalšie čínske firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy