Británia chce uplatniť priamu reguláciu sociálnych médií

Manažéri firiem, ako sú Facebook a Twitter, môžu čeliť pokutám, ak nedokážu blokovať škodlivý obsah.

Veľká Británia navrhuje priamu reguláciu firiem prevádzkujúcich sociálne médiá, pričom vysokopostavení manažéri môžu potenciálne čeliť pokutám, ak nedokážu blokovať škodlivý obsah. Regulátori vytvoria zákonnú "povinnosť dozoru" pre firmy podnikajúce v oblasti sociálnych médií, ako sú Facebook a Twitter, aby chránili mladých ľudí, ktorí využívajú ich stránky. Na pravidlá bude dohliadať nezávislý regulátor financovaný z poplatkov uvalených na internetové firmy.

"Doteraz to ešte nikto vo svete nerobil a je dôležité, aby sme to uplatňovali správne," povedal v pondelok pre BBC britský minister pre digitalizáciu, kultúru a médiá Jeremy Wright. Pred zverejnením návrhu zákona bude v krajine plynúť ešte 12-týždňové obdobie konzultácií.

Britská šéfka Facebooku pre verejnú politiku Rebecca Stimsonová uviedla, že cieľom nových pravidiel by mala byť ochrana spoločnosti, ale zároveň podpora inovácií a slobody prejavu. "Tešíme sa na spoluprácu s vládou a parlamentom, aby sa zabezpečilo, že nové pravidlá budú efektívne," dodala.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy