Predaj áut na americkom trhu v prvom kvartáli klesol o 2 %

Analytici uviedli, že dôvodom poklesu predaja sú rastúce ceny áut, konkurencia zo strany jazdených áut a relatívne vysoké úroky.

Predaj áut v USA v prvom kvartáli klesol o 2 %. Výrobcovia áut na americkom trhu počas januára až marca podľa údajov Ward’s Automotive Intelligence predali vyše 4 mil. vozidiel. Analytici uviedli, že dôvodom oslabenia predaja sú rastúce ceny áut, konkurencia zo strany jazdených áut a relatívne vysoké úroky. „Teraz môžeme s istotou povedať, že predaj nových áut už kulminoval,“ konštatoval Jeremy Acevedo, manažér portálu Edmunds.com. Väčšina analytikov predpovedá, že v tomto roku sa v USA predá zhruba 16,9 mil. áut, čiže menej ako vlani, kedy sa predalo 17,27 mil. automobilov. Predaj áut v USA kulminoval v roku 2016 na úrovni 17,55 mil. vozidiel.

Priemerná cena automobilu v USA v prvom kvartáli tohto roka bola podľa americkej Národnej asociácie predajcov áut 36 410 USD, čo bol medziročný rast o 3,3 %. Priemerné úroky pri úveroch na autá podľa portálu Edmunds.com stúpli na najvyššiu úroveň za desaťročie, a to na 6,36 %. Napriek poklesu v prvom kvartáli sa však odbyt áut v USA považuje za dobrý.

Predaj vozidiel firmy General Motors v USA v prvom kvartáli klesol o 7 %, automobilka Ford evidovala zníženie odbytu o 1,5 %, predaj Toyoty oslabil o 5 % a predaj áut Fiat Chrysler klesol o 3,2 %. Odbyt vozidiel automobilky Hyundai však stúpol o 2,1 %, odbyt áut Kia sa zvýšil o 7,6 % a Volkswagen dosiahol rast predaja o 2,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy