Vláda bude rokovať o podpore automobilového priemyslu a investícií v Kežmarku

Vláda bude v stredu rokovať o odstraňovaní bariér pre trvalo udržateľný rozvoj automobilového priemyslu na Slovensku, tiež o tom, či má stavba podniku na výrobu automobilových komponentov v Kežmarku získať štatút významnej investície.

Vláda bude v stredu rokovať o odstraňovaní bariér pre trvalo udržateľný rozvoj automobilového priemyslu na Slovensku, tiež o tom, či má stavba podniku na výrobu automobilových komponentov v Kežmarku získať štatút významnej investície. Ministri majú tiež rozhodnúť o zmenách vo využívaní služieb advokátov zo strany štátu, vybudovaní hrobu neznámeho vojaka a výmene dvoch veľvyslancov.
Ministerstvo hospodárstva SR v materiáli o rozvoji automobilového priemyslu identifikuje tri jeho bariéry – nestabilitu podnikateľského prostredia, nízku úroveň výskumu a nedostatočné prostredie na uplatňovanie princípov obehového hospodárstva. V prípade schválenia návrhu predseda vlády uzavrie so Zväzom automobilového priemyslu SR memorandum o porozumení. Ministri by sa tiež mali dohodnúť na úlohách, ktoré im z materiálu vyplývajú. Väčšina z nich by mala byť hotová do 30. júna, prípadne do konca roka.
Vláda bude rozhodovať aj o vydaní osvedčenia o významnej investícii pre spoločnosť Mubea Automotive Slovakia. Spoločnosť by mala v Kežmarku vybudovať podnik na výrobu automobilových komponentov, konkrétne závesov stabilizátorov a svoriek. Súčasťou podnikateľského zámeru je aj založenie inžinierskeho centra a nástrojárne. Okres Kežmarok sa dlhodobo zaraďuje medzi najmenej rozvinuté okresy.
"V rámci realizácie podnikateľského zámeru žiadateľ plánuje vynaložiť oprávnené investičné náklady v celkovej výške 51 miliónov eur. Súčasne v priamej súvislosti s jeho realizáciou vytvorí minimálne 504 nových pracovných miest, z toho 115 nových pracovných miest v inžinierskom centre a nástrojárni," uviedol rezort hospodárstva v predkladacej správe. Investícia je rozložená na obdobie rokov 2018 až 2023.
Ministerstvo spravodlivosti na vládu predkladá zásady využívania právnych služieb advokátov zo strany štátu vrátane ich výberu a odmeňovania. "Návrh pravidiel zavádza zásadu nevyhnutnosti a účelnosti, ktorej cieľom je dosiahnuť stav, keď štát bude využívať právne služby advokátov len v tých prípadoch, keď je to nevyhnutné a účelné," vysvetlil rezort.
Vláda by tiež mala v stredu rozhodnúť aj o ideovom zámere vybudovať v parku pri Úrade vlády SR v bratislavskom Starom Meste hrob neznámeho vojaka ako protokolárne miesto Slovenskej republiky symbolizujúce patriotizmus a heroizmus občanov Slovenska. Ministerstvo obrany navrhuje dielo zaplatiť z rezervy vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy