Aktivita priemyslu eurozóny oslabila najprudšie za šesť rokov

Podľa agentúry IHS Markit existuje viacero dôvodov oslabenia priemyslu, vrátane neistoty pre brexit a obáv o výhľad globálneho obchodu.

Priemyselný sektor 19-člennej eurozóny v marci oslabil najvýraznejším tempom za šesť rokov. Vyplýva to z prieskumu agentúry IHS Markit, ktorá o jeho výsledkoch informovala v pondelok. Index nákupných manažérov (PMI) priemyselného sektora eurozóny, ktorý agentúra zostavuje, v marci oslabil na 47,5 bodu z februárovej úrovne 49,3 bodu. Hodnota indexu pod hranicou 50 bodov signalizuje zmenšovanie aktivity sektora. Marcová úroveň PMI priemyslu eurozóny je najnižšia od apríla 2013.

IHS Markit uviedla, že existuje viacero dôvodov poklesu aktivity v priemyselnom odvetví, vrátane neistoty súvisiacej s odchodom Veľkej Británie z Európskej únie a obáv o perspektívu globálneho obchodu. Hlavný ekonóm agentúry Chris Williamson konštatoval, že riziká sa zintenzívnili a upozornil, že výsledky prieskumu aktivity v priemysle eurozóny by v druhom kvartáli mohli ukázať ďalšie zhoršenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy