Nórsky štátny fond predáva akcie ropných a plynárenských spoločností

Nórsky štátny penzijný fond, ktorý patrí medzi najväčšie na svete, výrazne znižuje podiel akcií firiem ťažiacich ropu a zemný plyn vo svojom portfóliu.
Nórska vláda chce ich objem znížiť o 7,5 miliardy USD (6,67 miliardy eur). Hodnota akcií fondu dosiahla takmer jeden bilión USD. Jeho kapitál pochádza z ťažby veľkých ropných a plynárenských zásob krajiny.
„Terajšie príjmy Nórska aj tak silno závisia na ropnom trhu,“ uviedla nórska ministerka financií Siv Jensenová. „Znížime našu zraniteľnosť, keď sa z tohto segmentu trhu stiahneme,“ dodala.
Krajina tým reaguje na prognózy viacerých odborníkov, že sa v dôsledku klimatických zmien veľká časť rezerv uhlia, ropy a plynu nebude môcť spáliť.
Ochrana klímy má u nórskeho obyvateľstva vysokú prioritu. V žiadnej inej krajine na svete nie je toľko áut s elektrickým pohonom na cestách ako v Nórsku. Informoval o tom portál FAZ.net.
Štátny fond sa už v roku 2015 zbavil akcií uhoľných baní. Pri predaji akcií ropných koncernov urobil fond kompromis. Predáva len podiely malých spoločností, ktoré sa zameriavajú na ťažbu komodity. Akcie veľkých koncernov, medzi ktoré patria BP, Exxon-Mobil a Shell, si ponecháva. Veľké koncerny totiž investujú aj do obnoviteľných zdrojov elektrickej energie.
Organizácia Greenpeace napriek tomu hovorí, že predaj akcií energetických koncernov je pre sektor varovným signálom. (1 EUR = 1,1244 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy