Dedička Disney impéria: Ani Ježiš si nezaslúži taký plat!

, CNBC Foto: SITA/AP

Abigail Disneyová je bohatá vnučka spoluzakladateľa Walt Disney Co, Roya Disneyho. Je známa aj tým, že už oddávna kritizuje výšku platov generálnych riaditeľov.

Aktuálne sa na jej postoji nič nezmenilo. "Ak je plat vášho generálneho riaditeľa na úrovni 700, 600 či 500-násobku vášho priemerného pracovníka, na zemi nie je nikto…  ani Ježiš Kristus nestojí za 500-násobok mediánového platu pracovníka." To bola jej odpoveď na otázku, či podľa nej nezarába generálny riaditeľ spoločnosti Disney, Bob Iger, priveľa. Podľa údajov regulátora, Iger súhlasil s novou dohodou, ktorá mu znížila maximálnu možnú ročnú mzdu o 13,5 milióna dolárov. V priebehu posledného fiškálneho roka získal 65,6 milióna dolárov.

"V súčasnosti nemáme spravodlivú štruktúru spoločnosti," pokračuje Disneyová. "Problémom je, že existuje systematické uprednostňovanie ľudí, ktorí si nahromadili obrovské množstvo bohatstva."

Disneyová sa podpísala pod výzvu s asi 200 ďalšími elitami v New Yorku, žiada zákonodarcov, aby zaviedli "zdanenie milionárov", ktorí zarábajú viac ako 5 miliónov dolárov, čím by prispeli na pomoc financovania dostupného bývania, infraštruktúry a ďalších iniciatív.

Ale keď ju moderátor CNBC požiadal, prečo jednoducho nevypíše šek, aby pomohla vo vyrovnávaní nerovnosti, veci dostali iný spád. "Je to smiešne niečo také žiadať," odpovedala Disneyová. "Mojich  mizerných niekoľko stoviek miliónov dolárov nepredstavuje nič v otázke riešenia ciest, infraštruktúry, škôl a nemocníc."

Súvisiace články

Aktuálne správy