Obvinenia z prania špinavých peňazí, akcie Raiffeisen klesajú

, ČTK Foto: SITA/AP

Rakúska Raiffeisen Bank International (RBI) čelí obvineniam, že je zapletená do prania špinavých peňazí. Server addendum.org napísal, že obvinenia rakúskej prokuratúre doručil investičný fond Hermitage Fund. Uviedla to v utorok agentúra Reuters.

Raiffeisen figuruje tiež v materiáli Medzinárodnej organizácie investigatívnych novinárov zo zameraním na odhaľovanie organizovaného zločinu a korupcie (OCCRP), ktorý bol uverejnený v pondelok a ktorý tvrdí, že táto banka bola protistranou v systéme prania špinavých peňazí.

Preverovanie obvinenia z prania špinavých peňazí potvrdila hovorkyňa rakúskej prokuratúry, uviedla však, že ide o obvinenia neznámych strán. Hovorkyňa odmietla povedať, kto sťažnosť podal. "Obvinenia bude preverené a potom sa rozhodne o začatí vyšetrovania," uviedla hovorkyňa.

"Nie sme si vedomí žiadneho trestného oznámenia vedeného proti nám, ktoré by obsahovalo údajné pranie špinavých peňazí," uviedla banka v e-mailovej správe zaslanej agentúre Reuters a dodala, že záležitosť analyzuje. Banka tiež uviedla, že časť obvinenia z prania špinavých peňazí bola už skôr predmetom intenzívneho vyšetrovania a že úrady došli k záveru, že obvinenie je neopodstatnené.

Hoci banka v reakcii uviedla, že o žiadnych sťažnostiach tohto druhu nevie, jej akcie na správu zareagovali prepadom o viac ako 12 percent.

V reakcii na správu investigatívnej skupiny o údajnej legalizácii príjmov z trestnej činnosti rádovo v miliardách eur pochádzajúcich z Ruska a putujúcich cez európske banky oslabili akcie niekoľkých európskych bánk. Okrem RBI zaznamenali straty napríklad aj holandské banky ABN AMRO a ING Groep.

Akcie ABN AMRO pred 15:00 SEČ odpisovali zhruba 1,9 percenta, akcie ING 3,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy