Ruská elita perie peniaze zložitými prevodmi

, ČTK Foto: getty images;OCCRP

Ruská elita zrejme perie špinavé peniaze prevádzaním miliárd dolárov na Západ spletitými prevodmi, často cez baltické štáty. Medzinárodná skupina investigatívnych novinárov vo svojej správe, o ktorej dnes informoval napríklad švajčiarsky denník Tages-Anzeiger, v tejto súvislosti poukázal na litovskú banku Ukio, ktorá musela zastaviť činnosť, či ruskú investičnú banku Troika Dialog.

Vynaliezaví bankári zjavne umožňujú zbohatlíkom v Rusku dostať svoje peniaze von z krajiny. Medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov zo zameraním na odhaľovanie organizovaného zločinu a korupcie (OCCRP) zverejnila okrem iného podrobnosti schémy, vďaka ktorej boli z Ruska do zahraničia prevedené štyri miliardy dolárov pochybného pôvodu. Tieto peniaze tiekli cez banku Ukio bank v Litve, informovali denníky ako Tages-Anzeiger alebo britský The Guardian.

V roku 2013 litovská centrálna banka banku zavrela, okrem iného pre podozrenie z rozsiahleho prania špinavých peňazí. Pobaltské štáty sú pritom už dlho známe ako tranzitné krajiny pre pochybné peniaze z Ruska.

Model označovaný ako "samoobslužná práčovňa" funguje aj pri iných presunoch peňazí. Tie podľa OCCRP pochádzajú z viacerých zdrojov a sú potom posielané tam a späť medzi spoločnosťami siete a niekedy aj medzi jednotlivými bankovými účtami jednej a tej istej firmy. Tieto komplikované transakcie znemožňujú kontrolným úradom rozlíšiť zákonným spôsobom zarobené súkromné ​​imanie od čiernych peňazí.

Za transakciami stála podľa investigatívnych novinárov zjavne tiež investičná banka Troika Dialog, ktorá dnes patrí pod ruskú Sberbank. Dokumenty údajne odhaľujú, že investičná banka peniaze presúvala niekoľko rokov a previedla na Západ 4,6 miliardy dolárov.

Odhalené prípady sú ale staršieho dáta, z čias, kedy bol šéfom Troiky Ruben Vardanjan (1992-2012), arménsky bankár s úzkymi väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina. Neexistujú pritom dôkazy, že sa Vardanjan dopustil niečoho nezákonného, ​​napísal švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Zrejme najznámejším prípadom prania ruských špinavých peňazí odhalil audítor britskej spoločnosti Hermitage Capital Sergej Magnitskij, keď údajne zhromaždil dôkazy o značných spreneverách vysoko postavených ruských činiteľov. Magnitskij bol zatknutý a za podozrivých okolností zomrel v ruskej väzbe v roku 2009.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy