ECB pravdepodobne zhorší tohtoročný odhad rastu ekonomiky

Ekonómovia sú presvedčení, že vzhľadom na nepriaznivý vývoj vo svete Európska centrálna banka (ECB) tento týždeň skreše odhad rastu a miery inflácie eurozóny.
Rast ekonomiky eurozóny sa výrazne spomalil už minulý rok a očakáva sa, že tento rok sa situácia ešte zhorší. Dôvodom je rastúca politická neistota, spomaľujúce sa tempo rastu na rozvíjajúcich sa trhoch a obchodné konflikty.
Analytici očakávajú, že ECB zhorší vo štvrtok (7. 3.) tohtoročný odhad rastu ekonomiky eurozóny z decembrovej prognózy na úrovni 1,7 % o 0,2 až 0,3 percentuálneho bodu. V takom prípade by ECB bola stále o niečo optimistickejšia než Európska komisia, zároveň však menej optimistická než Medzinárodný menový fond (MMF). Obidve inštitúcie zredukovali svoj odhad rastu ekonomiky eurozóny na tento rok. EK zhoršila svoju prognózu rastu ekonomiky eurozóny na rok 2019 z 1,9 % na 1,3 % a MMF z 1,9 % na 1,6 %.
Aj prípadné zhoršenie odhadu rastu ekonomiky eurozóny zo strany ECB o 0,3-percentuálneho bodu by bolo stále ešte relatívne v poriadku. „Akákoľvek revízia, ktorá nepôjde pod 1,4-percentný rast, bude znamenať potvrdenie zmyslu ECB pre realitu a žiadny dôvod na paniku,“ povedal analytik z banky ING DiBa Carsten Brzeski. Budúce tempo rastu je však podľa neho momentálne ťažké odhadnúť, nakoľko na eurozónu na jednej strane vplýva obstojný domáci dopyt a na druhej zvyšujúce sa externé riziká.
Analytici okrem toho očakávajú, že ECB zredukuje odhad v porovnaní s decembrovou prognózou aj v prípade inflácie. V decembrovom odhade počítala banka na tento rok s mierou inflácie na úrovni 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy