Bývalá predsedníčka centrálnej banky: Trump nerozumie hospodárskej politike Fedu

, businessinsider Foto: TASR/AP;SITA/AP

Bývalá Federálnej rezervy Janet Yellenová uviedla, že Trumpovo zameranie sa na obchodný deficit medzi USA a Čínou je nesprávne. Dodala, že Trumpove útoky na súčasného predsedu Fedu, Jerome Powella, poškodzujú dôveru verejnosti v centrálnu banku.

Yellenová opustila Fed v roku 2018, dnes pracuje pre Brookings Institution. V rozhovore pre marketplace uviedla, že prezident nerozumie Fedu ani makroekonomike a poukázala na dve témy – dvojitý mandát Fedu a obchodný vzťah medzi USA a Čínou.

V prípade dvojitého mandátu Fedu, sú to dva kľúčové ciele, ktoré sa centrálna banka snaží dosiahnuť. Cenovú stabilitu a maximálnu zamestnanosť. "No, pochybujem, že by vedel povedať, že cieľom Fedu je maximálna zamestnanosť a cenová stabilita, čo sú ciele, ktoré Kongres pridelil Fedu," povedala Yellenová, ktorá tiež kritizovala záujem Trumpa o bilaterálny obchodný deficit s Čínou.

Cieľom prezidenta je znížiť obchodnú nerovnováhu medzi USA a Čínou. "A keď neustále počúvam sústredenie sa prezidenta a niektorých jeho poradcov na nápravu bilaterálnych obchodných deficitov s ostatnými obchodnými partnermi, myslím si, že takmer každý ekonóm by vám povedal, že bilaterálny obchodný deficit nemá skutočný význam a nie je to vhodný cieľ politiky," povedala Yellenová.

Yellenová sa v roku 2014 stala prvou ženou na čele Fedu, do funkcie ju nominoval Trumpov predchodca Barack Obama. Funkčné obdobie jej vypršalo vlani vo februári. Trump ju na čele Fedu nahradil Powellom, hoci si podľa mnohých pozorovateľov zaslúžila ešte jedno obdobie vo funkcii, píše The Wall Street Journal. Podľa správy The Washington Post bol jedným z dôvodov tohto rozhodnutia, že Yellenová nebola dostatočne vysoká, meria len 160 centimetrov.

Yellenová už dávnejšie kritizovala verejné útoky prezidenta na rozhodnutie Fedu a Powella zvýšiť úrokové sadzby. Bývalá predsedníčka to opätovne zopakovala aj v rozhovore pre marketplace. "Komentáre prezidenta Trumpa na adresu Powella a Fedu sa týkajú aj mňa, pretože ak sa budú stupňovať, myslím si, že to bude mať dopady. Najmä ak by sa podmienky v USA z akéhokoľvek dôvodu zhoršili, mohlo by to narušiť dôveru vo Fed, a myslím si, že by to bolo zlé."

Trump pôsobenie Yellenovej na čele Fedu počas svojej predvolebnej kampane kritizoval, teraz však nie je spokojný ani s Powellom. V médiách sa v uplynulých mesiacoch dokonca objavili špekulácie o tom, že zvažuje Powellovo odvolanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy