Ani Goldman Sachs nepredpovedá recesiu v roku 2019, len prudké spomalenie

, CNBC Foto: getty images

Prevláda všeobecný pesimizmus v súvislosti s rastúcimi úrokovými sadzbami zo strany amerického Fedu, či geopolitickému napätiu, najmä medzi USA a Väčšina analytikov si myslí, že najdlhší býčí trh v histórii, tento rok skončí.

Analytici Goldman Sachs nepredpokladajú v roku 2019 žiadne recesie v najvýznamnejších ekonomikách, ale hovoria o nízkom raste ziskov v USA aj Európe. "Stále sa držíme názoru, že v žiadnej z veľkých ekonomík nedôjde k recesii," povedal Peter Oppenheimer počas výročnej konferencii o globálnej stratégii Goldman Sachs vo Frankfurte pre CNBC. "Na konci minulého roka došlo k obzvlášť prudkému zníženiu očakávaní pre USA a zatiaľ čo v USA došlo k výraznému sprísneniu politických a finančných podmienok … nevidíme dôvod pre recesiu, ale prudké spomalenie, " povedal.

Oppenheimerove komentáre prichádzajú po všeobecnom pesimizme medzi účastníkmi trhu v USA, v súvislosti s rastúcimi úrokovými sadzbami zo strany FEDu a geopolitickému napätiu, najmä medzi USA a Čínou. Podľa prieskumu manažérov financií, až štyridsaťjeden percent opýtaných uviedlo, že znížia alokácie pre americké akcie. Rastový výhľad do roku 2019 je tiež ovplyvnený obchodnými problémami, spomalením v Číne, Brexitom a politickou neistotou v Európe, ktorá vytvára nie príliš ružové predpovede pre globálne hospodárstvo.

Medzinárodný menový fond sa odvolával na rast obchodného napätia, keď v októbri znížil celosvetovú prognózu rastu na rok 2019. MMF očakáva celosvetový rast v roku 2019 na úrovni 3,7 percenta, čo je o 0,2 percenta menej ako predchádzajúca prognóza z dvojročnej správy Svetovej ekonomickej perspektívy.

Dopad má aj sprísnenie finančných podmienok v Spojených štátoch, kde prezident Trump vyzval Fed, aby zastavil zvýšenie úrokových sadzieb po štyroch zvyšovaniach sadzieb v roku 2018. Koncom decembra ale Fed opäť dvihol sadzby, pričom kľúčovú jednodňovú úrokovú sadzbu banka nastavila v rozpätí od 2,25 do 2,50 %. Predstavitelia centrálnych bánk aktuálne hovoria o predpovedobných dvoch ďalších zvyšovaniach, nie o troch, ktoré predtým plánovali. Goldman Sachs očakával dve ďalšie zvýšenia v roku 2019, čo by sa však mohlo podľa banky zmeniť, ak rast bude ďalej spomaľovať. "Fed v krátkom čase naznačil pauzu v cykle utlmovania svojej monetárnej politiky, je to reakcia na prudké sprísnenie finančných podmienok, ktoré sme videli ku koncu minulého roka. Aj niektoré čísla o inflácii boli o niečo slabšie a Fed v procese normalizácie naznačuje viac trpezlivosti".

Zatiaľ čo trhy zaznamenali od začiatku roka 2019 mierne oživenie, rast zisku bude kľúčovým ukazovateľom zdravia vo firemnom sektore v dôsledku pretrvávajúcich hospodárskych turbulencií. Oppenheimer varoval, že rast zárobkov by mohol byť nižší ako sa očakávalo. "Myslíme si, že konsenzus (pre rast zisku) je pre tento rok a pre každý región príliš vysoký," poznamenal. "My očakávame, že rast zisku v USA bude tento rok na úrovni 6 percent. Pre porovnanie, minulý rok to bolo približne 23 percent. Samozrejme, veľa urobili daňové úľavy, ale aj ceny ropy sa značne znížili. Podľa nášho názoru v USA aj v Európe dosiahnu firmy nízky zisk. Pre Európu je naša prognóza na úrovni 4 % rastu zisku, čo je tiež pod konsenzom, ale stále je to pozitívne."

Súvisiace články

Aktuálne správy