Čierne labute 2019

, scogen;CNBC;ČTK;saxo bank Foto:getty images

Ako vyzerajú dominantné riziká pre globálne trhy podľa Société Générale.

Čo čakať tento rok? Opäť budeme čeliť rizikám, pričom mnohé sú rovnaké ako vlani. Protekcionizmus, európska politika, spomaľovanie Číny a turbulencie na finančných trhoch. To sú podľa Société Générale najväčšie negatívne riziká pre tento rok. Na strane pozitívnych pre hospodársky výhľad nájdeme predovšetkým potenciálne vyššie investície a fiškálne podporu ekonomiky.

Ťažko sa dá vo svetle týchto rizík hovoriť o raste globálnej ekonomiky, aj keď podľa analytikov finančná či ekonomická kríza nehrozí.

Poloha labute na osi y indikuje, nakoľko je pravdepodobný daný rizikový faktor.
Veľkosť labute ukazuje, aký významný by malo naplnenie rizika na celkový rastový výhľad.

Wall Street je podobného názoru, že aktuálne prostredie nepoukazuje na blížiacu sa recesiu. Stratégovia veria, že sa USA a Čína nakoniec dohodnú na podmienkach vzájomného obchodu, a odvrátia tak pre obe strany nevýhodnú colnú vojnu. Dohoda sa očakáva v prvom kvartáli roka. "Verím, že ceny ropy už našli svoje dno. Kondícia ekonomiky ani zďaleka nie je tak zlá, ako sa mnohí snažia naznačiť," tvrdí optimisticky stratég Blackstone Joseph Zidle a nabáda k nákupom akcií počas nemilosrdného výpredaja. V jeho odporúčaní sú cyklické odvetvia, teda základné materiály, priemysel, technológie a energetika, ktoré utrpeli vo svetle obáv z možnej recesie najviac. "Čakáme, že index S & P 500 počas roka 2019 pridá 15%."

Analytici Svetovej banky vo svojich nových odhadoch mierne znížili predpoklady pre tohtoročný rast globálnej ekonomiky z pôvodne odhadovaných 3,1 na rovné 3 %. V roku 2020 by globálny rast mal dosiahnuť tempo 2,9 %. Analytici sa odvolávajú na slabnúci medzinárodný obchod a znižujúce sa aktivity spracovateľského priemyslu. Medzi vážne riziká, okrem už spomínaného napätie v obchodných vzťahoch najväčších ekonomík, aj problémy finančných trhov v niektorých veľkých rozvíjajúcich sa ekonomikách. Podľa analýzy svetovej banky budú hlavné centrálne banky pokračovať v normalizácii menových podmienok. Krajiny s vyššou mierou zadlženosti budú čeliť negatívnym vplyvom globálneho rastu úrokových sadzieb.

"Dôležitou otázkou bude reakcia politikov na globálne problémy. Myslíme si, že tentoraz bude ich odpoveď smerovať k strate nezávislosti centrálnych bánk, pretože reakcie politikov na poslednú krízu len vykopala ešte hlbšie dlhovú dieru. Svetové problémy s nadmerným zadlžením budú preto musieť riešiť vlády s centrálnymi bankami len ako pomocnými orgánmi tejto politiky," myslí si John Hardy, vedouci oddelenia forexu Saxo Bank. Rok 2019 bude podľa neho pre ďalšie smerovanie EÚ kľúčový. Voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v máji, by mohli byť prvým veľkým testom. "Skôr či neskôr sa na stôl opäť vráti rozpočtová situácia vo Francúzsku a Taliansku. Politická elita EÚ sa preto bude musieť prebudiť skôr, než bude neskoro. Bude nevyhnutné skončiť s politikou úsporných opatrení a vytvoriť plán mutualizácie dlhu. V opačnom prípade bude len otázkou času, kedy ďalšie krajiny opustí EÚ."

Odhady Svetovej banky pre rast HDP pre tento rok vyzerajú takto:
– USA o cca 2,5 % a pre rok 2020 spomalenie na 1,7 % oproti pôvodne odhadovaným 2%,
– Čína dosiahne tohtoročný rast na úrovni 6,2 %,
– región východnej Ázie by mal rásť tempom 5,2 %,
– eurozóna okolo 1,6 % (pôvodne 1,7 %) a v roku 2020 spomalenie na 1,5%.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy