Priemyselná produkcia v Nemecku v novembri nečakane klesla

Priemyselná produkcia v Nemecku v novembri nečakane klesla. Ukázali to v utorok najnovšie údaje štatistického úradu Destatis, ktoré sklamali analytikov a sú ďalším signálom o spomaľovaní najväčšej európskej ekonomiky na konci roka 2018.
Konkrétne, výkon nemeckého priemyslu sa v novembri po očistení od sezónnych vplyvov medzimesačne znížil o 1,9 %, informoval Destatis. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, pritom predpovedali, že sa zvýši o 0,3 %.
Najstrmší pokles produkcie zaznamenali firmy, ktoré vyrábajú spotrebiteľské tovary, a to o 4,1 %. Výroba kapitálových tovarov sa znížila v novembri o 1,8 % a polotovarov o 1 %. Aj produkcia energií a stavebníctva v novembri klesli.
Utorkové čísla nasledujú po pondelkových (7.1.) štatistikách, ktoré odhalili, že objednávky v nemeckom priemysle, ktoré sú ukazovateľom budúcej produkcie, v novembri tiež klesli.
To je ďalší dôkaz o tom, že najväčšia ekonomika eurozóny strácala tempo v posledných troch mesiacoch 2018, domnieva sa analytik spoločnosti Capital Economics Jack Allen.
Ale vzhľadom na to, že silný trh práce ešte stále podporuje spotrebu, nemecká ekonomika si pravdepodobne v poslednom štvrťroku 2018 udržala rast, uviedol Allen.
Carsten Brzeski, analytik ING Bank sa domnieva, že „ani technická recesia v roku 2019 by nemala vyvolať príliš veľké znepokojenie“, keďže vysoká miera zamestnanosti, a napriek poklesu stále solídne objednávky naďalej podporujú ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy