ECB očakáva spomalenie ekonomiky v roku 2019

Globálna ekonomika by sa mala v roku 2019 spomaliť a v následných rokoch stabilizovať. Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok uviedla, že v nadchádzajúcom roku očakáva vzostup inflačných tlakov.

Investori sa pripravujú na celosvetové spomalenie hospodárskeho rastu, najmä pre vyššie úverové náklady pre dolárových dlžníkov a obchodné napätie medzi USA a Čínou. ECB vo svojom pravidelnom ekonomickom bulletine toto očakávanie potvrdila.

"Pri pohľade dopredu očakávame, že globálna ekonomická aktivita v roku 2019 klesne a následne zostane stabilná," uviedla ECB. "Globálne inflačné tlaky by sa mali pomaly zvyšovať, keďže sa vyčerpáva dodatočná kapacita."

Bulletin vysvetlil decembrové rozhodnutie ECB o ukončení jej programu vykupovania dlhopisov v hodnote 2,6 bilióna eur. Banka však pokračuje v investovaní peňazí, ktoré získava z končiacej sa splatnosti dlhopisov.

Niektorí analytici toto rozhodnutie kritizovali a poukazovali na oslabovanie hospodárstva. ECB, ktorej jediným cieľom je splniť inflačný cieľ, však potvrdila svoje presvedčenie, že jadrové ceny budú v eurozóne rásť.

"Základná inflácia by sa mala strednodobo postupne zvyšovať vďaka opatreniam menovej politiky ECB, pokračujúcemu ekonomickému rastu a zvyšujúcim sa mzdám," uviedla ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy