Spotrebiteľské výdavky v USA v novembri výrazne stúpli

Spotrebiteľské výdavky v USA v novembri výrazne stúpli, keďže domácnosti nakupovali motorové vozidlá a minuli viac na komunálne služby. Rast miezd však zostal mierny, čo naznačuje, že súčasné tempo spotreby nebude možné udržať.
Ministerstvo obchodu v piatok oznámilo, že spotrebiteľské výdavky, ktoré tvoria viac než dve tretiny ekonomickej aktivity v USA, v novembri vzrástli o 0,4 % aj vďaka výdavkom na rekreáciu. Októbrové údaje boli zrevidované nahor z pôvodných 0,6 % na 0,8 %.
Ekonómovia v ankete agentúry Reuters predpovedali zvýšenie spotrebiteľských výdavkov o 0,3 %. Po upravení o infláciu išlo skutočne o vzostup o 0,3 % v porovnaní s októbrovým skokom o 0,6 %.
Výdavky na tovary v novembri vzrástli o 0,4 % po októbrovom zvýšení o 0,9 %. Výdavky na služby sa zvýšili o 0,4 %, v októbri išlo o 0,7 %.
Silné spotrebiteľské výdavky zmierňujú dôsledky zhoršujúcej sa obchodnej bilancie, oslabujúceho sa trhu bývania a klesajúcich podnikových investícií do vybavenia. Odhady hospodárskeho rastu v 4. kvartáli dosahujú zhruba 2,9 %. V 3. štvrťroku vzrástla americká ekonomika o 3,4 %.
Inflačné tlaky boli v novembri mierne. Cenový index osobných spotrebných výdavkov (PCE), s výnimkou nestálych cien potravín a energií, sa zvýšil o 0,1 %. To zodpovedá aj októbrovému rastu. Medziročný nárast tzv. jadrového PCE indexu cien tak dosiahol 1,9 %, kým v októbri išlo o osemmesačné minimum 1,8 %. Jadrový PCE index je uprednostňovaným meradlom inflácie Federálneho rezervného systému. V marci dosiahol cieľovú hodnotu 2 %, prvýkrát od apríla 2012.
Osobné príjmy v novembri stúpli o 0,2 % po októbrovom náraste o 0,5 %. Rast príjmov zbrzdilo 0,4-percentné zníženie ziskov z dividend a príjmov zo sociálneho zabezpečenia. Mzdy sa zvýšili o 0,2 % (október: +0,4 %). Úspory naproti tomu medzimesačne klesli z 962,9 miliardy USD (843,61 miliardy eur) na 944,2 miliardy USD, čo je najnižšia úroveň od decembra 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy