Švédska centrálna banka po vyše siedmich rokoch zvýšila úrokové sadzby

Švédska centrálna banka Riksbank nečakane zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu, prvýkrát za vyše sedem rokov. Zvýšenie sadzby síce naznačovala, ekonómovia však počítali s tým, že to urobí až na budúci rok.
Centrálna banka oznámila, že hlavná repo sadzba sa zvyšuje o 25 bázických bodov z -0,50 % na -0,25 %, pričom zvýšenie vstupuje do platnosti 9. januára. Je to prvé zvýšenie kľúčovej úrokovej sadzby od júla 2011.
Banka zvýšenie signalizovala už na septembrovom zasadnutí, pričom vtedy uviedla, že hlavnú úrokovú sadzbu zvýši buď v decembri, alebo vo februári. Väčšina analytikov však počítala s tým, že banka počká až do februára.
Riksbank skoršie zvýšenie odôvodnila výraznou ekonomickou aktivitou, infláciou v blízkosti svojho inflačného cieľa, ktorý je stanovený na úrovni 2 %, ako aj vysokou úrovňou zamestnanosti. Zároveň oznámila, že k ďalšiemu zvýšeniu sadzby by mohlo dôjsť v 2. polroku budúceho roka.
Centrálna banka zároveň revidovala svoj odhad, čo sa týka vývoja ekonomiky. Tento rok počíta s rastom na úrovni 2,1 %, zatiaľ čo v prognóze z októbra uvádzala rast o 2,3 %. V roku 2019 očakáva spomalenie rastu na 1,5 %. Aj v tomto prípade odhad zhoršila, keď v októbri predpokladala rast na budúci rok o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy