ECB v neľahkej pozícii: Na jednej strane ekonomické riziká, na strane druhej koniec tlačenia peňazí

, CNBC Foto: SITA/AP

Prezident ECB Mario Draghi oznámi vo štvrtok aktualizáciu menovej politiky pre eurozónu. Očakáva sa, že banka ukončí svoj program kvantitatívneho uvoľňovania na konci tohto roka. Konflikt Talianska s Bruselom naďalej zostáva pre ECB problémom.

Zatiaľ čo vedenie banky chce pokračovať v opúšťaní programu QE (kvantitatívne uvoľňovanie) a sprísňovania úrokových sadzieb a reinvestícií, Draghi sa musí pripraviť na spomalenie ekonomiky a  hrozný inflačný výhľad. "Očakávame, že ECB na svojom zasadnutí oznámi ukončenie čistých nákupov v rámci programu APP," uviedol v poznámke Dirk Schumacher z banky Natixis. "Hoci v ekonomickom prostredí došlo k jednoznačnému oslabeniu, ECB tvrdí, že reinvestícia hromady dlhopisov bude zabezpečovať pokračujúcu politiku uvoľňovania, ktorá odôvodní ukončenie programu," dodal.

ECB vo štvrtok zverejní aj najnovšie prognózy pre hospodársky rast a infláciu v nasledujúcich troch rokoch. Očakáva sa, že centrálna banka zníži svoje výhľady na rast v nasledujúcich dvoch rokoch, ale čísla budú aj naďalej dostatočne na to, aby zdôraznili ukončenie programu nákupov.

Ďalšou veľkou témou vo štvrtok bude návrh reinvestícií ECB.

"ECB bude pravdepodobne udržiavať svoje smerovanie, bude plne reinvestovať výnosy a držať dlhopisy dlhší čas, "tak dlho, ako to bude potrebné", aby sa inflácia priblížila cieľu ECB," povedal Florian Hense, ekonóm banky Berenberg. "ECB môže tiež výslovne uviesť, že úplná reinvestícia bude pokračovať až po prvom zvyšovaní sadzieb. Očakávame, že plné reinvestície budú k dispozícii najneskôr do konca roka 2020," dodal v poznámke.

Vzhľadom na krehkosť európskeho bankového systému, je tu aj iný nástroj, na ktorý sa už akoby pozabudlo. ECB by opäť mohlo zaradiť TLTRO alebo cielené dlhodobé refinančné operácie. "Tento týždeň ECB pravdepodobne zopakuje, že diskusia o ďalšom kole TLTRO je ešte predčasná," povedal Hense. "Nechce sa tiež zdráhať poskytnúť pomocnú ruku talianskym bankám v čase, keď talianska vláda diskutuje o svojom rozpočte na rok 2019 s EÚ."

Taliansko zostáva naďalej problematickým pre ECB. Doterajšie dlhové trhy takmer neodrážali napätý stav medzi Rímom a Bruselom, ale súčasná volatilita trhu a obrovské refinančné potreby krajiny, by v roku 2019 situáciu mohli zmeniť.

Po výdavkoch 2,6 bilióna eur sa očakáva, že možno dnes objasní, kedy začne zvyšovať svoje stále negatívne úrokové sadzby. Zatiaľ sa hovorí o druhej polovice budúceho roka. Stretnutie ECB je naplánované týždeň pred decembrovým stretnutím Fedu. Fed predpovedal tri zvyšovania sadzieb do roku 2019, ale pozorovatelia tvrdia, že by mohol znížiť svoju prognózu na základe nedávnych komentárov o vývoji ekonomiky na budúci rok. Táto zmena v očakávaniach Fedu sa odrazí aj v pohľade ECB, ktorá musí zhoršiť svoj vlastný výhľad na ekonomiku, ale nie až tak, aby vyvolala pochybnosti o jej opustení QE.

Je to tiež ťažké obdobie pre Európu, Taliansko zápasí s rozpočtom a francúzsky prezident musel urobiť ústupky "žltým vestám" a nejasnou cestou, akou nakoniec Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu. "Vždy, keď sa ECB stretla v tomto roku, euro kleslo. Okrem septembra. Pravdepodobne preto, že pri každom stretnutí ekonomika oslabuje," povedal Marc Chandler, hlavný trhový stratég Bannockburn Global Forex. Chandler predpovedá, že ECB zníži svoju prognózu inflácie. "Draghi bude hovoriť, že menová politika musí zostať značne akomodačná," povedal Chandler a dodal, že prezident ECB môže tiež povedať, že riziká zostávajú vyvážené vďaka trhu práce.

Nízke výnosy v Európe spôsobili, že výnosy v USA boli pre niektorých investorov atraktívnejšie a rozpätie medzi desaťročným výnosom v Nemecku a americkým 10-ročným výnosom je najväčšie za celé desaťročia. Nemecký bund dosahuje okolo 0,28 %, pričom americký výnos 2,91 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy