Situácia okolo rozpočtov Francúzska a Talianska nie je porovnateľná

Situácia okolo rozpočtov Francúzska a Talianska nie je porovnateľná. Rím už roky porušuje rozpočtové kritériá Európskej únie (EÚ). Uviedol to v stredu eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici.
Francúzsku hrozí, že prekročí povolený limit pre rozpočtový deficit v budúcom roku po tom, ako prezident Emmanuel Macron v reakcii na násilné protesty sľúbil viaceré nové opatrenia na upokojenie situácie v krajine.
Pred protestmi tzv. žltých viest sa očakávalo, že Francúzsko bude mať v roku 2019 deficit verejných financií na úrovni 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Macron však v pondelok (10.12.) oznámil potenciálne nákladné opatrenia, vrátane zvýšenie miezd najchudobnejším robotníkom a zníženie daní pre dôchodcov, aby upokojil situáciu. Tieto opatrenia povedú k nárastu verejných výdavkov o 8 až 10 miliárd eur.
EÚ pritom v októbri prvýkrát vo svojej histórii odmietla rozpočet jedného z členských štátov, a to Talianska. Dôvodom je výrazné zvýšenie výdavkov v návrhu rozpočtu na rok 2019, a v dôsledku toho nárast deficitu.
Moscovici v utorok (11.12.) vyhlásil, že Brusel bude pozorne sledovať nové plány rozpočtových výdavkov Paríža.
Francúzske noviny v utorok špekulovali, že v dôsledku vyšších výdavkov by schodok v rozpočte Francúzska mohol dosiahnuť 3,5 % HDP v roku 2019, čo je nad hranicou 3 % HDP, ktorú stanovujú fiškálne pravidlá bloku. To skomplikuje diskusiu v eurozóne a poskytne krajinám ako Taliansko, argument pre vyšší deficit.
Nemenovaný predstaviteľ z Macronovho úradu však uviedol, že Francúzsko má nejaký priestor na rast výdavkov, napríklad ak by nepristúpilo k jednorazovej daňovej kompenzácii v roku 2019, ktorá by mala zvýšiť deficit o 20 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy