Ministri vzali na vedomie informáciu o implementácii rozsudku Súdneho dvora EÚ Achmea proti SR

Vláda zároveň uložila podpredsedovi vlády a ministrovi financií pokračovať v rokovaní pri dohode o ukončení bilaterálnych investičných dohôd uzavretých medzi členskými štátmi EÚ.

Ministri na stredajšom rokovaní Vlády SR vzali na vedomie Informáciu o stave implementácie rozsudku Súdneho dvora EÚ Achmea B. V. proti Slovenskej republike. Na rokovanie ju predložil podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír.

Vláda zároveň uložila podpredsedovi vlády a ministrovi financií úlohu pokračovať v rokovaní pri dohode o ukončení bilaterálnych investičných dohôd uzavretých medzi členskými štátmi EÚ v širšej úprave a bez ohľadu na proces ukončovania bilaterálnych investičných dohôd uzavretých medzi členskými štátmi pod záštitou Európskej komisie pokračovať v bilaterálnom ukončovaní týchto dohôd tak, ako bolo schválené uznesením vlády, odsúhlasené Národnou radou SR a ratifikované prezidentom. Vláda tiež uložila Kažimírovi udeliť plnú moc na podpis deklarácie stálemu predstaviteľovi SR pri EÚ veľvyslancovi Petrovi Javorčíkovi.

Podľa predkladacej správy 4. decembra 2018 Európska komisia na zasadnutí ECOFIN informovala o dátume podpisu deklarácie o účinkoch rozsudku Súdneho dvora EÚ v spore Achmea B. V. proti Slovenskej republike. Podpis tejto deklarácie sa má uskutočniť na úrovni veľvyslancov 15. januára 2019. Informácia obsahuje informácie o predmetnom rozsudku, stručne popisuje históriu sporu, poskytuje analýzu rozsudku Achmea a povinností z neho vyplývajúcich vrátane usmernenia Európskej komisie. V rámci informácie sú popísané predbežné výsledky implementácie rozsudku, konkrétne situácia po rozsudku a tvorba deklarácie, obsah návrhu väčšinovej deklarácie a rokovanie dohody o ukončení bilaterálnych investičných dohôd uzavretých medzi členskými štátmi EÚ.

Holandská spoločnosť Achmea B. V. podala žalobu na Slovenskú republiku v októbri 2008. Dôvodom bol zákaz zisku súkromných zdravotných poisťovní v roku 2007, ktorý bol údajne v rozpore s bilaterálnou investičnou dohodou.

Súvisiace články

Aktuálne správy