Čínska CNPC ustúpila tlaku USA a pozastavila investíce do ložiska plynu v Iráne

Čínska ropná a plynárenská spoločnosť CNPC pozastavila investície do iránskeho obrieho ložiska zemného plynu Južný Pars. Ustúpila tak tlakom Washingtonu s cieľom minimalizovať napätie počas prebiehajúcich obchodných rozhovorov medzi predstaviteľmi USA a Číny. Uviedli to tri zdroje zo CNPC.
Južný Pars je najväčšie ložisko zemného plynu na svete a zmrazenie investícií zo strany CNPC je ranou pre úsilie Teheránu udržať potrebné financovanie energetických projektov aj napriek sankciám, ktoré na krajinu opätovne uvalil americký prezident Donald Trump. Ten odstúpil od jadrovej dohody svetových veľmocí s Teheránom v máji tohto roka, bez ohľadu na to, že ostatné štáty s tým nesúhlasili.
Irán koncom novembra oznámil, že CNPC nahradila v pozícii prevádzkovateľa Etapy 11 v ložisku Južný Pars francúzsku ropnú firmu Total. Tá sa z projektu stiahla, aby sa vyhla sankciám USA za spoluprácu s Iránom.
Po necelých troch týždňoch od oznámenia Teheránu však CNPC informovala o pozastavení investícií. Rozhodnutie nasledovalo po niekoľkých kolách obchodných rokovaní Číny a USA. Zatiaľ nie je isté, či pozastavenie investícií priamo nariadila čínska vláda, podľa zdrojov z firmy je však táto záležitosť počas obchodných rokovaní medzi Pekingom a Washingtonom politicky veľmi citlivá.

Súvisiace články

Aktuálne správy