Indikátory OECD naďalej naznačujú spomalenie ekonomík

Zhoršila sa perspektíva ekonomickej aktivity Veľkej Británie a eurozóny a náznaky spomalenia sa objavili aj americkom hospodárstve.

Zložené vedúce indikátory (CLI) signalizujúce ekonomickú aktivitu v najbližších šiestich až deviatich mesiacoch naďalej naznačujú spomalenie hospodárskeho rastu Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Index pre celú OECD v októbri medzimesačne oslabil o 0,13 bodu na 99,4 bodu. Opäť sa znížila hodnota indexov Veľkej Británie a celej eurozóny, vrátane Nemecka, Francúzska a Talianska, pričom náznaky spomalenia ekonomiky sa už objavili aj v americkom hospodárstve.

Britský CLI v októbri medzimesačne oslabil o 0,19 bodu na 98,8 bodu a index eurozóny klesol o 0,15 bodu na 99,5 bodu. Zložený vedúci indikátor Nemecka oslabil o 0,09 bodu na 99,8 bodu. Francúzsky CLI si pohoršil o 0,17 bodu na 99,2 bodu a taliansky o 0,1 bodu na 99,6 bodu.

Októbrová hodnota amerického CLI oproti septembru tiež klesla, a to o 0,11 bodu na 99,7 bodu. Vývoj aktivity v japonskom hospodárstve však naďalej naznačuje stabilný ekonomický rast. Japonský index bol v októbri medzimesačne vyššie o 0,01 bodu, a to na úrovni 99,7 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy