Inflácia v Česku dosiahla v novembri 7-mesačné minimum

Medziročný rast spotrebiteľských cien v Českej republike sa v novembri spomalil na 2 %. To je o 0,2 percentuálneho bodu menej ako v októbri a najmenej od apríla tohto roka. Zvýšili sa náklady na bývanie, naopak, zlacneli potraviny. Informoval o tom v pondelok Český statistický úřad (ČSÚ).
Na medziročné zvyšovanie cenovej hladiny mali podľa štatistikov, ktorých informácie zverejnil server novinky.cz, najvýraznejší vplyv ceny bývania. Nájomné sa zvýšilo o 3,3 % a ceny elektriny o 5,6 %. Okrem toho sa zvýšili ceny vodného a stočného. Rástli aj ceny alkoholických nápojov a tabaku, pivo medziročne zdraželo o 4,5 %.
Naopak, lacnejšie boli potraviny a nealkoholické nápoje. Napríklad, ceny vajec sa znížili o 26 %. Medzimesačne ceny v novembri klesli o 0,1 %.
„Okrem nižších cien potravín mali na infláciu priaznivý vplyv aj ceny dovoleniek a bytových doplnkov. Na druhej strane, oproti očakávaniam boli vyššie opäť energie pre domácnosti,“ komentoval ekonóm ČSOB Petr Dufek.
Inflácia sa tak dostáva na cieľ centrálnej banky, aj keď tá v najnovšej prognóze uvádzala, že rast cien, naopak, zrýchli na 2,5 %.
„Inflácia stále viac zaostáva za očakávaniami ČNB. O to viac by mohla presvedčiť centrálnu banku, aby s ďalším zvyšovaním úrokových sadzieb počkala minimálne do februára. V tom období bude predsa len výhľad na rok 2019 o niečo jasnejší, aj vzhľadom na brexit a podobne,“ dodal ekonóm.

Súvisiace články

Aktuálne správy