Akcionári Takedy schválili prevzatie farmaceutickej firmy Shire

Akcionári japonskej farmaceutickej spoločnosti Takeda schválili v stredu plán prevzatia konkurenčnej firmy Shire. Kontrakt v hodnote takmer 60 miliárd USD (52,59 miliardy eur) predstavuje najväčšiu zahraničnú akvizíciu v histórii japonskej spoločnosti.
Skupina rebelujúcich investorov, medzi ktorými boli aj členovia zakladajúcej rodiny, sa usilovali kontraktu zabrániť, na mimoriadnom zasadnutí akcionárov v Osake však boli prehlasovaní. O spojení aktivít ešte musia rozhodnúť akcionári firmy Shire, ktorí by mali hlasovať v stredu popoludní v centrále spoločnosti v írskom Dubline. Ak fúziu potvrdia, jej dokončenie je naplánované na začiatok januára.
Kontrakt vytvorí jednu z 10 najväčších farmaceutických firiem sveta. Podľa analytikov je rozhodnutie Takedy získať pod svoju kontrolu firmu Shire prezieravé, keďže Shire pôsobí v oblastiach, do ktorých je vstup náročný a pritom sľubujú vysoké zisky. Ide najmä o oblasti liečby vzácnych chorôb, ale aj mentálnych porúch a chorôb tráviaceho traktu. Akvizícia však zároveň vyvoláva obavy z vysokého zadlženia firmy, čo bol aj dôvod, pre ktorý s kontraktom nesúhlasila zakladajúca rodina.
Akvizícia Shire je jednou z najnovších v rámci akvizičnej aktivity vo farmaceutickom priemysle. Do tej núti veľkých hráčov na trhu nástup výrobcov generických liekov, ktorí znižujú tradičným farmaceutickým spoločnostiam zisky.
Najmä japonské firmy čelia v poslednom období veľkému tlaku na domácom trhu, keďže japonská vláda sa snaží posilniť predaj generík. Lacnejšie generické lieky totiž znižujú výdavky štátu na zdravotníctvo, najmä v prípade Japonska, kde populácia rapídne starne.

Súvisiace články

Aktuálne správy