Rast výrobných cien v eurozóne aj v celej EÚ sa v októbri zrýchlil

Októbrové ceny priemyselných producentov v eurozóne medzimesačne stúpli o 0,8 % a v rámci celej EÚ o 0,7 % po tom, ako v septembri vzrástli zhodne o 0,6 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v októbri medzimesačne posilnili o 0,8 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zvýšili o 0,7 percenta. V septembri v eurozóne aj v celej EÚ výrobné ceny stúpli zhodne o 0,6 percenta, čiže v októbri sa ich rast zrýchlil. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medziročne sa októbrové ceny priemyselných výrobcov v eurozóne zvýšili o 4,9 percenta a v rámci celej EÚ o 5,4 percenta.

Na Slovensku výrobné ceny v októbri medzimesačne stúpli o 1,3 percenta, čo bol v rámci krajín EÚ štvrtý najsilnejší rast. Výraznejšie medzimesačne ceny priemyselných výrobcov posilnili v Belgicku (3,6 %), Taliansku (1,8 %) a v Rumunsku (1,6 %). Medzimesačný pokles výrobných cien evidovali v Estónsku (-0,8 %), Lotyšsku (-0,6 %), v Slovinsku (-0,2 %) a na Cypre (-0,1 %).

Medziročne ceny slovenských priemyselných výrobcov v októbri vzrástli o 7,2 percenta. Najviac oproti októbru minulého roka stúpli v Belgicku (10,4 %), Dánsku (9,9 %), Maďarsku (8,4 %) a Veľkej Británii (7,7 %). Medziročné zníženie cien priemyselných producentov zaznamenali iba v Írsku, a to o 2,7 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy