Británia môže zrušiť Brexit bez žiadosti o povolenie Bruselu, libra prudko posilnila

, CNBC Foto: thinkstock

V utorok generálny advokát Európskeho súdneho dvora vydal nezáväzné stanovisko k otázke, či môže Británia zrušiť Brexit bez toho, aby požiadala o povolenie od iných krajín. Prípad otvorili škótski zákonodarcovia a stretol s odporom vlády Spojeného kráľovstva. EÚ tiež vyjadrila obavy, že by to mohlo destabilizovať Európu.

Skupina škótskych zákonodarcov požiadala o právne rozhodnutie o tom, či a ako sa dá žiadosť Spojeného kráľovstva podľa článku 50 o opustení Európskej únie jednostranne zrušiť pred termínom Brexitu 29. marca 2019. Konečné rozhodnutie o tom, či by sa článok 50 mohol zrušiť bez súhlasu ďalších 27 krajín EÚ, zverejní Súdny dvor Európskej únie. Skupina škótskych zákonodarcov chce údajne takto pomôcť rozhodnutiu parlamentu Spojeného kráľovstva. Britská vláda sa proti tomu postavila a tvrdí, že ide o politicky motivovaný krok na potlačenie Brexitu.

Súd tiež vypočul právnikov zastupujúcich Európsku komisiu a Radu Európskej únie, ktoré je výkonným orgánom EÚ a inštitúciou, ktorá zastupuje vlády členských štátov. Tvrdili, že zrušenie článku 50 by nemuselo zahŕňať jednomyseľnú dohodu s ostatnými 27 krajinami.

V reakcii na správu libra rýchlo vzrástla na rekordné maximá a obchodovala sa okolo 1,2806 voči doláru o 9:20 v Londýne.

EÚ je znepokojená tým, že je tu taká možnosť, aby krajina spustila článok 50 a následne zvrátila svoje rozhodnutie bez ďalšieho vysvetľovania, čo by sa mohlo stať nástrojom pre tých, ktorí nie sú spokojní s politikou Bruselu. Pre vládnych predstaviteľov Spojeného kráľovstva a pre pro-Brexitovo orientovaných ide pravdepodobne o obavu, že by sa tým pripravila cesta pre druhé referendum a verejnosť by mohla rozhodnúť o zotrvaní v únii.

Nezáväzné stanovisko generálneho advokáta Manuel Campos Sanchez-Bordona bolo vydané v utorok. Úplné rozhodnutie však bude nasledovať v priebehu niekoľkých dní, hoci sa očakáva, že takmer určite bude v rovnakom znení ako vyslovila porota sudcov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy