Katar opúšťa OPEC po viac ako 57 rokoch, nesúhlasí so saudským bojkotom

, CNBC;TASR;ČTK Foto: SITA/AP

Katarský minister pre energetiku Saad al-Kaabi na tlačovej konferencii v pondelok vyhlásil, že krajina vystúpi z OPECu 1. januára 2019. Minister hospodárstva krajiny uviedol, že tento krok predstavuje "technickú a strategickú" zmenu a nebol politicky motivovaný, informovala agentúra Reuters.

Katar so svojim rozhodnutím prišiel len pár dní pred rozhodujúcim stretnutím vplyvného ropného kartelu a jeho spojencov. Na tlačovej konferencii katarský minister pre energetiku Saad al-Kaabi vyhlásil, že krajina od 1. januára 2019 ukončí členstvov OPEC, ktoré trvá už viac ako pol storočia. Tiež uviedol, že rozhodnutie nebolo spojené s 18-mesačným politickým a hospodárskym bojkotom krajiny.

Rozhodnutie prichádza po tom, ako Katar preskúmal spôsoby, ktorými by mohol zlepšiť svoje globálne postavenie a plánovať svoju dlhodobú stratégiu.

Hoci je Katar jedným z najmenších producentov ropy v rámci OPEC, predovšetkým v porovnaní s de facto vedúcou Saudskou Arábiou. Katar produkuje len okolo 600 000 barelov denne (1 barel = 159 litrov) a Saudská Arábia podľa posledných informácií denne približne 11 miliónov barelov. Katar ale patrí medzi najväčších svetových výrobcov skvapalneného zemného plynu (LNG). "Toto rozhodnutie odráža úsilie Kataru sústrediť sa na posilnenie produkcie zemného plynu z terajších 77 miliónov ton na 110 miliónov ton ročne v nasledujúcich rokoch," povedal Saad al-Kaabi. "Sme realisti, v oblasti ropy veľký potenciál nemáme," dodal. Plyn pochádza z najväčšieho svetového poľa s plynom South Pars, o ktoré sa Katar delí s Iránom. Katar už dnes dodáva na svetový trh asi 30 percent celkového množstva plynu, a preto patrí k najbohatším krajinám sveta. Od začiatku blokády krajiny pracuje na osamostatnení svojej ekonomiky od susedov.

Od júna 2017 Saudská Arábia spolu s troma ďalšími arabskými štátmi, obmedzila obchodné a dopravné vzťahy s Katarom a obvinila krajinu z podpory terorizmu u regionálneho súpera v Iráne. Katar popiera tvrdenia s tým, že bojkot má dopad na jeho národnú suverenitu.

Posledné stretnutie skupiny v tomto kalendárnom roku na Blízkom východe by tak malo byť aj posledným pre Kataru, ktorý je oficiálnym členom OPECu od roku 1961. Štvrtkové stretnutie vo Viedni má za cieľ dosiahnuť dohodu o možných zníženiach produkcie.

Ceny ropy klesli od začiatku októbra o viac ako 25 percent, kvôli nadmerným zásobám a obavám zo spomalenia hospodárskeho rastu. Rastúce očakávania nového výrobného cyklu sa však tento týždeň znižujú a dočasné obchodné prímerie medzi USA a Čínou pomohli ropným futures vymazať častočne nedávne straty. Medzinárodný benchmark Brent sa obchoduje za 62,25 dolárov za barel, zatiaľ čo surová West Texas Intermediate za 53,53 dolárov, čo je posilnenie o viac ako 5 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy