Bezpečnostná hrozba pre budúci rok: Internet vecí

, CNBC Foto: TASR/AP;getty images

Internet vecí vytvoril najrôznejšie problémy v oblasti počítačovej bezpečnosti, pričom problém sa môže podľa odborníkov čoskoro zhoršiť.

Kedykoľvek sa objavia nové technológie, ako napríklad internet vecí, otvára sa nová cesta pre možný útok, povedala Haiyan Songová zo spoločnosti Splunk, ktorá pomáha klientom analyzovať kybernetické hrozby, na konferencii East Tech West v Číne.

Internet vecí je koncept konvenčných fyzických objektov spojených s internetom na vzájomnú  komunikáciu, napríklad na automobily alebo chladničky, či iné zariadenia, ktoré sú napojené na internet. Ale rovnako ako počítače, ktoré sú pripojené k internetu, aj tieto sieťové zariadenia môžu byť napadnuté.

"Budúci rok budeme určite počuť o ešte väčších bezpečnostných výzvach súvisiacich s internetom vecí. Internet vecí naozaj zmenil spôsob, akým žijeme, a kedykoľvek máte nové technológie … otvoríte nové možnosti útoku," dodala Songová, ktorá patrí medzi 50 najuznávanejších žien v oblasti technológií.

Samostatným problémom, ako uvádza, je problematická identifikácia zdroja kybernetického útoku, ktorý pochádza z iného štátu a zmeriava sa na podnikové a vládne systémy. "Odhalenie zdroja je ťažké, pretože sa používa množstvo technológií, ktoré sa pokúšajú maskovať, odkiaľ hrozba prichádza. Útočníci chcú, aby sme si mysleli, že útok prichádza odinakadiaľ."

Spoločnosť Splunk, kótovaná v rámci Nasdaq, je významným hráčom na trhu s údajmi a analýzami v reálnom čase. Očakáva sa, že toto odvetvie dosiahne príjmy vo výške 6,75 miliardy USD do roku 2023, podľa správy ResearchAndMarkets.com. Verejne obchodovateľnou sa stala v roku 2012, od vtedy zaznamenala ročný rast tržieb o 51 percent a získala ďalšie firmy vrátane Phantom Cybersecurity za približne 350 miliónov dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy