Rozpočtový deficit a trhy: Podceňujú investori riziko problémového dlžníka v eurozóne?

, Financial Times Foto: TASR/AP

Konfrontácia ohľadom talianskeho rozpočtu zatiaľ nepriniesla ovocie, aké by Brusel očakával.

Obávaná reakcia trhu, keď investori nemajú záujem o kúpu talianskeho dlhu, kvôli nárastu deficitu, poklesu zvrchovanosti krajiny a vzdoru zo strany populistov, sa ukázala ako pes, ktorý šteká ale nehryzie. Zatiaľ.

Talianske výpožičkové náklady od minulého mesiaca vzrástli  ale "lo spread" (rozdiel medzi talianskymi výpožičnými nákladmi a nemeckými výpožičnými nákladmi) nie je zatiaľ nafúknutý na krízové úrovne.

Je to záhadná absencia tlaku na trhu. Nikto nechce vlastniť dlh tretej najväčšej ekonomiky eurozóny s druhou najväčšou úrovňou verejného dlhu. Taliansko je príliš veľké na to, aby padlo. A príliš veľké, aby sa zachránilo len pomocou peňazí daňových poplatníkov, píše Financial Times.

Ale Brusel nežije v ilúzii, že by tlak mali vytvárať trhy s dlhopismi, a nie fiškálna kniha pravidiel EÚ, ktorá môže skutočne donútiť Matteo Salviniho a jeho spojencov aby sa zaradili späť do radu.

Dôkazom bude, keď dnes Európska komisia odporučí spustenie "procedúry nadmerného deficitu" (EDP) pre Taliansko. Je to reakcia na takmer mesiac trvajúce dopisovanie si Ríma s Bruselom o rozpočtovom pláne na rok 2019. Tiež to predstavuje začiatok ďalšieho kola výmeny názorov o tom, či Taliansko prijalo "účinné kroky" na vyriešenie svojich verejných financií.

Po prvýkrát sa k slovu dostanú aj vlády eurozóny, úradníci z ministerstiev financií EÚ majú dva týždne na to, aby podpísali stanovisko komisie a začali s disciplinárnym procesom, čo by v konečnom dôsledku mohlo v nasledujúcich mesiacoch znamenať sankcie proti Rímu. Podľa pravidiel môže mať populistická koalícia až šesť mesiacov, aby preukázala komisii, že znižuje svoj dlh pred tým, než dôjde k uvaleniu sankcií.

EDP by sa malo odzrkadliť aj na trhu. Ako napísal Olivier Blanchard z Peterson Institute, na trhoch ešte nevidíme ozveny predkrízovej spokojnosti. Aj keď sa Rím drží svojich výdavkových plánov, "vláda pravdepodobne dosiahne niektoré svoje ciele a ubráni udržateľnosť dlhu", tvrdí Blanchard a jeho kolegovia. Skutočným nebezpečenstvom – v post EDP svete – je to, že ďalšie fiškálne zhoršenie alebo talianska recesia už môže na trhu spôsobiť poriadny zmätok.

Súvisiace články

Aktuálne správy