Banka Société Générale zaplatí v USA za porušovanie sankcií vyše 1,3 mld. USD

Francúzska banka Société Générale zaplatí v Spojených štátoch pokutu vyše 1,3 miliardy USD s cieľom urovnať spor za porušovanie sankcií USA voči Kube a iným krajinám. Celkovo však banka zaplatí viac než 1,4 miliardy USD, keďže okrem spomínanej sumy zaplatí ešte druhú pokutu za takmer 100 miliónov USD.
Banka aj americká strana zverejnili samostatné vyhlásenia, v ktorých uviedli, že 1,34 miliardy USD (1,17 miliardy eur) zaplatí Société Générale s cieľom uzatvoriť vyšetrovanie jej dolárových transakcií, ktorými mala podľa Washingtonu porušovať ekonomické sankcie USA voči krajinám ako Kuba, Irán, Sudán či Líbya. Podľa USA francúzska banka v rokoch 2003 až 2013 zrealizovala nelegálne transakcie za miliardy dolárov v prospech subjektov v týchto štátoch.
O pokute pre Société Générale rozhodlo viacero inštitúcií a úradov, medzi nimi americká centrálna banka, americké ministerstvo spravodlivosti či Úrad pre kontrolu zahraničných aktív, ktorý spadá pod ministerstvo financií.
Pokuta vo výške 1,34 miliardy USD je druhou najväčšou, akú USA stanovili bankovej inštitúcii za porušenie amerických sankcií. Aj tú najvyššiu dali Američania francúzskej banke, a to BNP Paribas. Tá sa v roku 2015 dohodla na urovnaní za 8,9 miliardy USD.
Okrem pokuty vo výške 1,34 miliardy USD Société Générale zaplatí ešte 95 miliónov USD s cieľom urovnať ďalší spor, a to za porušenie opatrení v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí.

Súvisiace články

Aktuálne správy