Amerika neprestáva prekvapovať maloobchodnými predajmi

Medziročná zmena cien čínskych domovov v októbri zvýšila rast o 0,7% na 8,6 %. Čínske priame zahraničné investície rástli 3,3% a tým vykázali zvýšenie o 0,4 %. Export Južnej Kórei v októbri medziročne rástol nezmenene na úrovni 22,7 % a import mierne zvýšil rast na 28,1%. Obchodná bilancia ukončila na 6,47 miliardy juhokórejských wonov. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei -0,20 %, Hang Seng Index +1,75 %, CSI 300 +1,17 %.

Obchodná bilancia Európskej únie v septembri bola na úrovni 13,1 miliárd eur. Bilancia poklesla o 1,4 miliardy. Britská libra klesla po tom, ako rezignoval minister britského ministerstva zahraničných vecí Dominik Raab, ktorý vyvíjal ešte väčší tlak na predsedu vlády Theresu Mayovú aby uzatvorila výhodnejšiu zmluvu s EU o Brexite. Rezignácia takého vysokopostaveného ministra vnáša Spojené kráľovstvo do politickej krízy. Maloobchodný predaj medzimesačne klesal 0,5%. Očakával sa rast 0,2%. Na medziročnej báze zaznamenali spomalenie rast z 3,3% na 2,2%. Jadrový maloobchodný predaj medzimesačne klesal 0,4% a medziročne rástol 2,7%. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 -0,47 %, CAC 40 -0,70 %, DAX -0,52 %.

Medzi dnešnými údajmi Ameriky bola aj správa o maloobchodných predajoch za október, ktoré vydalo obchodné oddelenie, čo poskytlo ďalšiu podporu pre názor, že americká ekonomika stojí na pevných základoch. Prieskumy o výrobných podmienkach v regiónoch Philadelphia a New York, ako aj správy o týždenných žiadostiach o zamestnanosť, dovozných cenách a podnikových inventároch. Medzitým predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell hovoril o úsilí o obnovu škôd po hurikáne Harvey na podujatí organizovanej Bankou Federal Reserve Bank of Dallas v Houstone. Vo štvrtok Powell taktiež vyjadril dôveru v americkú ekonomiku a povedal, že trhy budú musieť zvyknúť na myšlienku, že centrálna banka môže kedykoľvek zvýšiť sadzby od roku 2019. Nezamestnanosť vzrástla z 1630 na 1676 tisíc obyvateľov. Jadrový maloobchodný predaj medzimesačne pozitívne prekvapil rastom 0,7%. Maloobchodný predaj rástol 0,8%. Philly Fed zamestnanosť v novembri poklesol z 19,5 na 16,3. Philly Camex index taktiež vzrástol z 25,2 na 36,1. Americké akciové indexy ukončili obchodovanie nasledovne: DJIA +0,83 %, S&P500 +1,06 %, NASDAQ +1,72 %.

Lukáš Baloga, analytik spoločnosti Capital Markets, o.c.p., a.s.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy