Trhová kapitalizácia Bitcoinu klesla pod 100 miliárd dolárov, prvýkrát od októbra 2017

, CNBC Foto: getty images

Trhová kapitalizácia všetkých kryptoaktív klesla o 15 miliárd dolárov za 24 hodín, podľa údajov CoinMarketCap.com.

Trhová kapitalizácia Bitcoinu klesla vo štvrtok pod hranicu 100 miliárd dolárov, na úroveň, ktorá sa nevyskytla od októbra 2017. Tieto pohyby sa spájajú s veľkým stredajším výpredajom, ktorý pokračoval vo štvrtok v Ázii. Zakladateľ a generálny riaditeľ BKCM, manažér fondu kryptoaktív, Brian Kelly tvrdí, že prudký pokles súvisí s Bitcoin Cash, kryptomenou, ktorá vznikla v auguste 2017 rozdelením pôvodného Bitcoinu. Cieľom bolo dosiahnuť možnosť spracovať viac transakcií. Bitcoin Cash vznikol  efektívnou aktualizáciou softvéru. "Keď urobíte aktualizáciu softvéru, každý zvyčajne súhlasí, ale v tomto konkrétnom prípade všetci nesúhlasili," dodal Kelly.

"Takže sme sa dostali do" krypto občianskej vojny", povedal a dodal, že niektorí obchodníci sa obávajú, že Bitcoin a Bitcoin Cash trhsy spomalia alebo vytvoria "chaos" po aktualizácii softvéru. "Ľudia začali predávať, čo spôsobilo obavy," vysvetlil Kelly. "Celý trh predával."

Kelly očakáva, že šlo o "veľmi krátkodobá" udalosť. "Myslím, že je to pravdepodobne príležitosť," dodal. "Aj my sme urobili nejaké nákupy pre náš fond."

Bitcoin sa počas väčšiny posledných niekoľkých mesiacov obchodoval okolo rozpätia 6 400 USD, čo je silný kontrast v porovnaní s jeho volatilným obchodným rokom.

Aj trhové kapitalizácie Ripple (XRP) a Etherea sa prepadli. Pravdepodobne je to len druhýkrát čo sa obe kryptomeny obchodovali v blízkosti tej istej úrovne, hoci je ťažké presne uviesť historické trhové kapitalizácie väčšiny digitálnych mincí. Trhová kapitalizácia XRP predstavovala 18 388 080 428 USD v porovnaní s 18 139 143 292 095 USD Etherea, ako to vyplýva z údajov Coinmarketcap.com.

V stredu celková trhová kapitalizácia kryptomien bola na úrovni 183 138 405 757 dolárov, podľa Coinmarketcap.com, čo je prepad o viac ako 76 percent z najvyššej hodnoty z tohto roka.

"Myslím si, že všetky ostatné aktíva, nielen Bitcoin, sú uprostred krízy likvidity," povedala Meltem Demirorsová, strategička CoinShares vovysielaní CNBC. "Veľká väčšina aktív je veľmi slabo obchodovaná v porovnaní s mesačnými objemami. To, čo vidíme vôkol, je pokles cien aktív o 75 percent alebo aj viac, v niektorých prípadoch o 95 percent. Dostali sme sa do situácie, kedy projektom dochádzajú peniaze," upozornila. "Budú musieť začať prepúšťať zamestnancov, budú musieť znížiť náklady. Budeme svedkami konsolidácie, kedy niektoré z týchto aktív budú nevyhnutne klesnú na nulu."

Súvisiace články

Aktuálne správy