Indikátory OECD opäť naznačili spomalenie ekonomík

Spomaľuje sa aktivita v ekonomikách Veľkej Británie a eurozóny ako celku a náznaky zmiernenia aktivity už prejavilo aj hospodárstvo Nemecka.

Zložené vedúce indikátory (CLI), ktoré signalizujú ekonomickú aktivitu v najbližších šiestich až deviatich mesiacoch, opäť naznačili spomalenie hospodárskeho rastu Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Index pre celú OECD v septembri medzimesačne oslabil o 0,13 bodu na 99,5 bodu. Opäť sa znížila hodnota indexov Veľkej Británie a celej eurozóny, vrátane Francúzska a Talianska, pričom náznaky spomalenia ekonomiky sa už objavili aj v nemeckom hospodárstve.

Britský CLI v septembri medzimesačne oslabil o 0,2 bodu na 98,9 bodu a index eurozóny klesol o 0,16 bodu na 99,6 bodu. Francúzsky CLI si pohoršil o 0,2 bodu na 99,4 bodu a taliansky o 0,08 bodu na 99,8 bodu. Zložený vedúci indikátor Nemecka oslabil o 0,1 bodu na 99,9 bodu.

Septembrová hodnota amerického CLI oproti augustu klesla o 0,06 bodu na 99,9 bodu a japonský index bol v septembri medzimesačne nižšie o 0,04 bodu, a to na úrovni 99,7 bodu. Vývoj aktivity v týchto ekonomikách však podľa OECD stále naznačuje stabilný ekonomický rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy