Kapitál top fintech firiem narástol medziročne o 366 %

Objem ich kapitálu sa za 12 mesiacov navýšil o viac ako 27 miliárd USD.

Aktuálnym najlepším fintech firmám sveta sa za posledných dvanásť mesiacov navýšil objem ich kapitálu o viac ako 27 miliárd USD, čo predstavuje 366-percentný nárast v porovnaní s minulým rokom. Informovala o tom spoločnosť KPMG vo svojej tlačovej správe. Rebríček naj technologických firiem vo finančnom sektore vedie Ant Financial z Číny, medzi stovkou najlepších sa najčastejšie objavili tie, ktoré prinášajú inovatívne platobné riešenia. Tieto zistenia priniesla nová štúdia Fintech 100.

KPMG a H2 Ventures, spoločnosť, ktorá sa zaoberá investíciami do fintech spoločností, zostavili aj tento rok na základe piatich faktorov rebríček top 50 etablovaných fintech firiem a top 50 „vychádzajúcich hviezd“, teda firiem, ktoré prišli s nápadmi, ktoré majú potenciál zmeniť celé odvetvie finančných služieb.

Viac ako štvrtina rebríčka Fintech 100 (26 firiem) získala za posledných dvanásť mesiacov financovanie vo výške 100 miliónov USD. Prvé štyri spoločnosti z rebríčka „vychádzajúcich hviezd“ dokonca spoločne získali za posledný rok rizikový kapitál vo výške jednej miliardy dolárov.

V aktuálnej štúdii je zastúpených až 36 krajín, pričom v roku 2016 ich bolo iba 22. Najviac reprezentantov má v prvej stovke USA – 18 spoločností. Trojicu najúspešnejších krajín dopĺňajú Veľká Británia (12 firiem v top 100) a Čína (11 zástupcov). Región strednej a východnej Európy nemá tento rok vo Fintech 100 žiadneho zástupcu.

Vrcholu top stovky dominujú fintech firmy, ktoré poskytujú zákazníkom široké portfólio finančných služieb, tzv. „Multi’s“. Z hľadiska segmentov si najlepšie viedli firmy zamerané na platobné riešenia. Tie obsadili viac ako tretinu aktuálneho rebríčka. Dvojkou sú riešenia na poskytovanie úverov, ktorých predstavitelia obsadili 22 miest z celkového zoznamu.

„Tento rok je pozoruhodný vstupom tzv. „neo-bánk“ do rebríčka. Aktuálne je ich v prvej stovke desať. Ide o fintechy, ktoré sa odpútali od tradičných bankových biznis modelov a lákajú čoraz viac zákazníkov vďaka inovatívnym funkcionalitám a výnimočnej zákazníckej skúsenosti,“ zhodnotil aktuálnu situáciu výkonný riaditeľ KPMG na Slovensku Peter Laco. Keďže Slováci sú podľa neho ako klienti ochotní skúšať rôzne typy inovácií, aj tento typ bánk si pravdepodobne čoskoro nájde svoje miesto na našom trhu. „Bude zaujímavé sledovať, akú profitabilitu dosiahnu,“ dodal.

Čínske fintech firmy, rovnako ako minulý rok, ovládli vrchol rebríčka. V prvej päťke obsadili tri miesta, pričom spoločnosť Ant Financial, ktorá sa posunula zo segmentu platieb do kategórie “Multi’s”, obhájila prvú priečku.

Top 10 firiem podľa rebríčka Fintech 100 za rok 2018: 1. Ant Financial (Čína), 2. JD Finance (Čína), 3. Grab (Singapur), 4. Baidu (Du Xiaoman Financial) (Čína), 5. Sofi (USA), 6. Oscar Health (USA), 7. Nubank (Brazília), 8. Robinhood (USA), 9. Atom Bank (Veľká Británia), 10. Lufax (Čína).

Rebríček Fintech 100 za rok 2018 je piatou edíciou tejto štúdie. Bol zostavený po rozsiahlom celosvetovom výskume a analýze založenej na údajoch týkajúcich sa piatich faktorov: celkový získaný kapitál, rýchlosť získavania kapitálu, geografická a sektorová rozmanitosť a X-faktor, teda úroveň produktu, inovácia služby a biznis modelu. X-faktor sa aplikuje iba na spoločnosti zo zoznamu Top 50 „vychádzajúcich hviezd“.

Súvisiace články

Aktuálne správy